.::MeNu BLoG::.

'ammar (10) Aaron Aziz (2) AdamHawa (2) Adania; Amaryllis (1) Aksi (11) Aktiviti (7) Amaryllis Premium Collagen; APC Putrajaya; APC (3) Ammar (6) Amsyar (36) Artikel (10) Artis (1) Astma (2) Babah (1) Baby makan durian (1) Bandung (3) Berita (1) Berita Dapur (2) Bersosial (16) Besday (4) Bicara Minda (1) blogger;abil fikri;DIM Abil Fikri ;http://abil4fauziah.blogspot.com (2) BoothAPC Putrajaya (1) Bowling (1) Bromo (1) CD (1) cerita (4) Cheese Tart (1) Chicken Pox (1) Contest (2) Cuti-cuti Indonesia (1) Cuti-cuti Malaysia (1) demam (4) Diana Danielle pregnant (1) DoubleA (3) Drama AstroHD (1) Durian (1) Durian Creep (1) Entry basi; Bersosial (5) Episod akhir (1) Family Trip (1) Farid Kamil (1) Felinna Inchloss (1) Figure Up PROMO (1) FinalAdamdanhawa (1) Gateway (1) Gathering SI (6) Good Friday (1) Hidangan Pengantin (1) Hidup dan matiku utk ISLAM (1) Hijrah 1434 (1) Hobi baru (1) Hotel (1) Iklan (4) Inchloss Lotion (1) indonesia (1) Info (9) Islam Sejahtera (1) Jalan-Jalan (1) JJMC (1) Kejadian (3) Korea (1) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA (4) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA ; Passport (2) Krabi; Travel; (1) KTO (1) kuih raya sedap 2013 (1) Kutu (1) Liburan (1) Little Caliph (2) Makanan (1) ManggaAds (1) Masak2; DIY (1) Melaka; travel (1) Menarik di Genting Highlands (1) milestone (1) MilkA Deal; (1) Mother's Day (1) NadiyaNisa (1) NadiyaNissa (1) Novel (1) novel 2015; hobi (1) Nuffnang (3) NuffnangOpenHouse2014 (2) NuffNangRaya Special Raya 2014;Nuffnang Event (1) Organic Cordyceps (1) other (2) Others (1) Pengertian Puasa;Puasa (7) Perkahwinan (1) Pregnancy Test (1) Produk Slim (1) Red Bella Body Wash (1) Resepi (6) Sabah (1) Saya Jual Produk; (1) Seju (1) Sekolah (1) Seoul (1) Shopping (1) Sosial Silah (1) Stok EBM (4) Surabaya (2) Tadika (1) Tadika YADIM (1) Taska Tasneem (1) Tips; StoryMory (1) Travel (5) Travel Agent (2) Trip; Bali; Honeymoon (3) Umi Ceritera (4) Ummi Ceritera (14) Ummicupcakes (1) Urus rumahtangga. (1) Video (6) Wad Paedratik Hospital Serdang (1)

.::U FoLLow Me , I tHaNk U::.

Meh Add Your BloG :

LETS CLICK GUYSS!~ TQ

March 31, 2009

Belah malam(mlm minggu) nye plak, gi makan2 kt Bagan Lalang.. amsyar makan angin jer la....wak idin belanja...katanye wak dpt "Excellent Staff" caya lah...keep up the good work!. next year bole belanja lagi... amsyar pun nk tumpang sekaki. Bertolak lepas magrib so smpai sane dlm pkul 9. restoran tu btul2 kt tepi laut. seafood dia mmg best.wak yg kata..amsyar tak tau rase seafood tu mcm mane. tapi tengok gaya dan cara ummi,babah,wak idin, mak awi,wan, nenek, bik anje,kak ila n kak nor mcm sedap sgt2.smpai jilat2 jari.... tunggu order punye lah lama...smpai dh lentok2 amsyar dibuatnye... dekat kul 10 baru smpai menu yg di order iaitu ketam masak cili, sotong goreng tepung, ikan bakar, ikan masak masam manis,kepah/lala goreng halia, kangkung goreng dan air 3 jag. w/pun tunggu lama tapi hidangan datang sekaligus.so takde la tercicir. tapi, time tgh makan2 tu, ummi tak sempat tangkap gmbr.lagipun bateri dh kong plak.ala..., melepas nk tengok aksi derang mkn.,mmg tahap kebolor la... ekekekekeke... tapi babah jugak maintain.sbb ape?... ada la.... la..la..la..la..

March 30, 2009

Kenduri kawin Acik Nizar...kawan babah

hari sabtu ummi n babah gi majlis kenduri acik nizar kt keramat. sampai je kt majlis tu, ada sorang makcik sambar amsyar n dukung amsyar.ngan ramahnye suruh ummi n babah makan kenyang2. best acik tu dukung... dia bawak jenjalan satu dewan. kedepan ke blkg, ke luar dewan sambil melyan tetamu.. tetiba acik tu ajak duduk plak... agaknye acik tu dh kepenatan mendukung amsyar gaknye... amsyar pun ape lagi, aktiviti biasa la..lompat2 nk mintak timang.. hehehhe sian acik tu.. tgkla gmbr2 amsyar ngan acik2 ARB yg lain.. sume kengkawan babah.
"penatnye pegang budak ni..asik melompat jerk"
bergmbr ngan pengantin "Acik Nizar +wife"

emmm sedapnye tali beg ni..bertabur DNA amsyar kt beg acik farah..


gebu kan acik ni... hihihi,mcm jepun babah ckp


acik ni geram tgk telinga amsyar kot...

dlm kereta layan "petpet"

Support Group Meeting-SI@Tmn Tasik Cempaka.







more picture go HERE

Ummi kejutkan amsyar awal2 pagi lagi. siap bg makan pkul 8. sarapan bubur nasi carrot.nyum3X... sedap..pastu ummi mandikan terus pakai baju kaler biru... ummi sgt kelam kabut bab2 nk siap pepagi nih. selalu mcm tu... amsyar tak tau ummi nk kemane dgn 2-3 beg berisi mcm2. smpai kain selimut pun ummi bawa..amsyar dh jerit2 tanye ummi nk kemane, tapi ummi sibuk capai mende2 yg perlu terus sumbat ke dlm beg2 yg nk dibawa.. ermmm layan la kartun smntra ummi dok bersiap.

Pastu dgr ummi ckp "babah babah.. cepat siap, kawan sayang dh tunggu kt bawah.." babah tanye "sape?.., dia nk tumpang ke,nape tak ckp awal2,bole babah siap awal2"... ececee.babah cover la tu.. sbb org paling last sekali menyiapkan diri.. ummi semakin pantas mengenakan baju biru dan bertudung sepantas yg bole sbb kawan ummi dh tunggu kt bawah..

dh siap2, babah drive smpai ke satu taman..kt situ ramai kengkawan dtg ngan mummy derang.. yg dtg ngan daddy pun ada... tapi babah tak join sbb ummi suruh babah gi shopping brg2 dapur..smpai jer kt situ, ummi ngan kengkawan ummi berdiskusi mcm berbincang berkenaan susuIbu.. wow.menarik kan.. sape yg ada kt situ jer tau ape yg cuba dibincangkan.. Group ummi cerita pasal Fakta & Mitos tntg Penyusuan SusuIbu. antaranya yg ummi ingat hasil dari berdiskusi smlm:

1. B Kecil susu skit/takde- size is doesn't matter.
2. Menyusu badan melepasi 2 tahun tak elok sbb anak lembab-salah sama sekali
3. Pumping menentukan kuantiti susu..
4. B Kanan-nasi dan B kiri - air. pun tak betul..sbnrnye kondisi zat makanan kedua2 belah sama jer..
5. Inverted Nipple tak bole menyusukan anak.sbnrnye kita bole adakan puting tersebut dan takde puting tak semstinya tak bole produce susu...
6. Keturunan..bukan faktor utama utk menjayakan penyusuan susuibu..
7. Bersalin scr Ceaserian kurang kuar susu - tak betul...
8. Susu cair kurang berkhasiat,minum tak kenyang..-tak betul gak..
9. ?


10. ?


11. ?

March 25, 2009

Hulurkan bantuan..tanda keprihatinan anda...

Ummiamsyar turut ingin memanjangkan kepada pengunjung2 blog ini utk sama2 mmbntu kawan amsyar nih(kot sebaya) http://mdirfanrizwan.blogspot.com/.ape salahnye kita membantu sesama manusia meneruskan secebis harapan untuk terus hidup.sambil menderma kita peroleh pahala..mudah2an kebajikan yg dibuat beroleh barakah dan ganjaran dari Allah sw.t.

March 24, 2009

tag lagi...


thanks... tag again from faridah laili...
ku panjangkan kepada :
All Mommies yg ada kt "My Favourite Blog" tu ek...

hari minggu amsyar..21&22 Mac






hari minggu ni babah kene keje.. tak dpt nk bermain2 ngan babah. amsyar asik nk di dukung jer. tak bole tgk ummi wat kije lain.. amsyar nk ummi musti layan amsyar gak. ummi pun tak larat layan amsyar yg byk songeh sorang2,selalu ada babah bole tolong pgg amsyar sekejap2.smpaikan ummi nk mndi pun amsyar mencari di manakah ummi... aduhai anakku... ummi tak ckup kudrat nk dukung mu sentiasa nak... hehehe.pastu ummi kene belaja wat keje cepat2.mandi pun kene lebih kurang jer.. ekekekeke.
tak sanggup nk biarkan amsyar menangis kuat2. mcm kene dera plak bunyinya.pas kita siap2, ummi bawak amsyar gi jalan umah wak entik.mmg amsyr suka bab kuar dari rumah..sesak kot dok umah sarang burung tu..tunggu la sayang... kalo ada rezki lebih ummi n babah carikkan rumah yg lebih selesa utk amsyar.
kt umah wak ada abg long, abg ngah n kak ika... derang suka kerumun amsyar, gelak2 ngan amsyar.. wak entik n wak adi pun suka agah2 amsyar.. hepi sgt. ptg nye wak ajak main buaian kt playground..smbil menikmati angin sepoi2 bhs..

March 23, 2009

Dh tumbuh gigi....

amsyar dh tumbuh gigi 2 btg kt belah bawah...hehhehe..rupenye seminggu 2 sebelum nmpk gigi dia kuar ni, asik merengek jer... jenuh la ummi,babah, mak awi melayan smpai senget2 pinggang mendukung amsyar jer sbb amsyar tak mo di letak langsung...semoga dgn gigi amsyar ini, amsyar dpt geget makanan yg keras2!jgn geget nenen sudah..ummi babab nanti.

March 16, 2009

Hutang tag dari Anilwanina & Aniq

Tag dari Aniq utk ummiamsyar.

thanks . ku anugerahkan Award ini utk org2 yg sama juga.sila lihat di bawah...


Tag dari anilwanina utk ummiamsyar.

1)Make a list of what u want on your birthday
2)The list should be 10 numbers
3)post the image of this award to your posting
4)give it to 10 friends of yours

my 10 wishes on birthday 2009.>>>>11 September
1. nk suprise party yg dibuat oleh hubby/family
2. nk wat2 lupe time besday sndiri pastu tetiba dikejutkan dgn pemberian
adiah yg best2 dari hubby/family/kengkawan..bole tak?. bole la..bole la..
3. mudah2an dipanjangkan umur, dimurahkan rezki dan dikurniakan anak2 yg sehat dan cerdas!
4. ingin terus dicintai dan menyintai sidia yg satu..
5. amsyar bg kiss kt pipi n molot n wish "eppy besday ummi!".. sweet nye..
6. cik hubby pun tak lupe lakukan mende yg sama terhadap diri ku ini.. indah dan bahagia ku
rase...hehehe.munge2 tak mo la..
7. cukup la tu...
8. dh byk sgt rasenye...
9. 2-3 yg dari di atas terlaksana pun dh ckup indah wat diri ini..
10. sentiasa bersyukur dgn ape yg dikurnikan..

ingin ku panjangkan TAG ini kepada :
1. illa (mommy adam&addin)
2. Luna (mommy Iki)
3. Ila (mommy Afiz kenalan baru)
4. Cik Pelangi (cik ogy,SPM dpt bape?..)
5. Mamasofwa(kenalan baru)
6. Ali Imranz (Pak Tam)
7. Ibu Damia
8. ...
9. ...
10. ...






March 12, 2009

Sehari sebelum babah tinggalkan amsyar..

ba..ba cak!

Dah 3 hari amsyar tak jumpe babah..babah ke Sabah& Sarawak sejak hari selasa..mlm sblm babah pergi, kita gurau sesama...cak2 ba kt cermin dlm bilik tu..bila babah sua muka kt cermin, amsyar pun tersemyum sama...hari ni tak sabar nk jumpe babah(termasuk ummi).harap babah selamat dlm perjalanan pulang... windu sgt kt babah.. sepnjg babah takde, amsyar n ummi dok umah nenek.amsyar byk termenung...sbb selalunya babah selalu gosok2 pale babah kt perut amsyar, timang2 amsyar smpai amsyar tak larat nk lompat.. ummi tak larat nk timang amsyar lelama... 3 kali jer amsyar lompat ummi dh sound "dh la dik...., ummi tak larat...".ummi kecik , tak kuat mcm babah...sian ummi.


Watching cartoon @ tv!

Amsyar serasi bersama babah... cara dan gayanya serupa babah..kalo babah agah amsyar akan tergelak2 sakan. even babah sua muka time amsyar dlm buaian pun amsyar bole tergelak. lucu sgt ke muka babah tu.. tapi bila ummi agah2, tak mo plak amsyar gelak..wat muke toye jek. kalo nk tau sejauh mane kesamaan dan keserasian derang berdua ni, tgk la gmbr ni... mereka mempunyai minat yg sama , suka tgk cartoon...
khusyuknya 2 beranak ni bila dh ngadap cartoon di pagi ahad...

Amsyar peluk bantal..

eh, ini ummi ke ni...

Skrg amsyar tak bole tido atas katil sbb keadaan amsyar yg suka bergolek2. ummi takut amsyar terbabas dari sempadan katil. so amsyar kene tido kt bawah.... amsyar bole bergolek dan bergerak dgn bebas time tido... tak dpt peluk ummi(sbb ummi kalo tido dh tak ingt amsyar dah...) amsyar peluk bantal peluk pun jadi la...... bntal peluk tu pun sebesar ummi.... :)

"Meh Mak Tok mandikan.."

"Meh mak tok mandikan..."
Mak tok tak pernah mandikan amsyar sejak lahir lagi... sbb lutut mak tok tak brape sehat nk mandikan amsyar kt dlm bilik air sbb kene bertinggung. mak tok bole mandikan amsyar sbb bdn amsyar dah keras skrg....senang skit mak tok nk pegang n handle amsyar.kt blkg umah mak tok ada sinki besar... mak tok mandikan amsyar kt situ...hehehhe

March 1, 2009

"Yeay!! saya dh 6 bulan...."-amsyar bersorak


saya dh 6 bulan..(dgn megahnye dh bole angkat kepala)

Amsyar dh besar sekarang....harini(merujuk 28hbFeb) amsyar dh berusia +-6bulan.utk bayi seperti saya kalo dh injak usia ni sy dh besedia utk makan solid food... so harini hari pertama sy nk mkn (secara rasminye la).ramai yg sabar2 nk tgk sy mkn(temasuk babah,tp babah keje arini)..ummi sy kenalkan sy dgn rase pisang.... nyum2 mmg sedap(ye kot). ummi lenyek2 sebiji pisang(sebiji dahulu)...,pastu ummi campur ngan susu yg biasa sy minum tu...gaul2 smpai rata dan ummi suakan suapan yg pertama....sy tak biasa lg la...utk step pertama ni, ummi kata ummi nk kenalkan rase buah2an dan bubur nasi.ummi kata lg, utk bulan ni amsyar mkn bukan utk kenyang tp sekadar merasa jer.ummi byk merujuk kt majalah kesayangan ummi iaitu PA&MA dan komuniti susuibu.com utk pemakanan awal amsyar.apa yg ummi bg adalah terbaik utk amsyar...


puree pisang+ susuibu dan air kosong

utk tatapan sume yg tak sbr nk lihat sy mkn..nyum!


rase lagi ummi....

abis dah...mcm pelek jer rasenye..sok mkn lg...

video
versi bergerak plak.abaikan ummi ku yg tak brape nk siap tu...hihihi

"Siapa pun anak anda setelah menjejak
alam dewasa kelak adalah hasil daripada makanan yang kita beri.
Jika dia mengamalkan pemakanan berkhasiat
sejak kecil pasti kesannya dapat dilihat suatu hari nanti."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~Oven @ UmmiCupcakes~

~KeDaiKiTa 2U~

.::PENASIHAT & PAKAR LAKTASI MALAYSIA::.

PERSATUAN PENASIHAT DAN PAKAR LAKTASI MALAYSIA (PPPLM)
7A, Jalan Kolam Air, Kg Klang Gate Baru,
53100 Kuala Lumpur
TEL: 03 - 4107 3678 / Faks: 03 - 4107 2862
E-mel: ppplm@susuibu.org / Website: www.susuibu.org

Pn. Kamariah (SusuIbu)-Bangi
(603) 8925 4614
Website: susuibu.com

Pn. Rita Rahayu (MLO)-Seri Kembangan
+6(013)-3639567 / +6(016)-2076755
Website: http://www.momslittleone.com/

Puan Suraya (Lunatots) - Cheras
(012) 5880515
Website: http://www.diyaluna.com/diary/

Puan Farah Farhan - Shah Alam
(012) 6448091
Website: http://www.sarakids.com/blog/

Puan Zatul Hijanah - Klang, PJ
(016) 3855189

Puan Ida Murni - Seremban, Melaka dan Johor
(012) 2969054