.::MeNu BLoG::.

'ammar (10) Aaron Aziz (2) AdamHawa (2) Adania; Amaryllis (1) Aksi (11) Aktiviti (7) Amaryllis Premium Collagen; APC Putrajaya; APC (3) Ammar (6) Amsyar (36) Artikel (10) Artis (1) Astma (2) Babah (1) Baby makan durian (1) Bandung (3) Berita (1) Berita Dapur (2) Bersosial (16) Besday (4) Bicara Minda (1) blogger;abil fikri;DIM Abil Fikri ;http://abil4fauziah.blogspot.com (2) BoothAPC Putrajaya (1) Bowling (1) Bromo (1) CD (1) cerita (4) Cheese Tart (1) Chicken Pox (1) Contest (2) Cuti-cuti Indonesia (1) Cuti-cuti Malaysia (1) demam (4) Diana Danielle pregnant (1) DoubleA (3) Drama AstroHD (1) Durian (1) Durian Creep (1) Entry basi; Bersosial (5) Episod akhir (1) Family Trip (1) Farid Kamil (1) Felinna Inchloss (1) Figure Up PROMO (1) FinalAdamdanhawa (1) Gateway (1) Gathering SI (6) Good Friday (1) Hidangan Pengantin (1) Hidup dan matiku utk ISLAM (1) Hijrah 1434 (1) Hobi baru (1) Hotel (1) Iklan (4) Inchloss Lotion (1) indonesia (1) Info (9) Islam Sejahtera (1) Jalan-Jalan (1) JJMC (1) Kejadian (3) Korea (1) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA (4) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA ; Passport (2) Krabi; Travel; (1) KTO (1) kuih raya sedap 2013 (1) Kutu (1) Liburan (1) Little Caliph (2) Makanan (1) ManggaAds (1) Masak2; DIY (1) Melaka; travel (1) Menarik di Genting Highlands (1) milestone (1) MilkA Deal; (1) Mother's Day (1) NadiyaNisa (1) NadiyaNissa (1) Novel (1) novel 2015; hobi (1) Nuffnang (3) NuffnangOpenHouse2014 (2) NuffNangRaya Special Raya 2014;Nuffnang Event (1) Organic Cordyceps (1) other (2) Others (1) Pengertian Puasa;Puasa (7) Perkahwinan (1) Pregnancy Test (1) Produk Slim (1) Red Bella Body Wash (1) Resepi (6) Sabah (1) Saya Jual Produk; (1) Seju (1) Sekolah (1) Seoul (1) Shopping (1) Sosial Silah (1) Stok EBM (4) Surabaya (2) Tadika (1) Tadika YADIM (1) Taska Tasneem (1) Tips; StoryMory (1) Travel (5) Travel Agent (2) Trip; Bali; Honeymoon (3) Umi Ceritera (4) Ummi Ceritera (14) Ummicupcakes (1) Urus rumahtangga. (1) Video (6) Wad Paedratik Hospital Serdang (1)

.::U FoLLow Me , I tHaNk U::.

Meh Add Your BloG :

LETS CLICK GUYSS!~ TQ

February 28, 2012

Owh R.aV.i ku..

Bismillahirrahmanirrahim...

semangat membaking telah kembali. Sempena besday abah mertua yg terchenta, saya diminta oleh adik ipar utk wat kek besday abah.. Ting! Think! thing!.. okeh. Saya dh ada sebab yg kuat kenape saya mesti mulakan dengan semangat utk kembali aktif membaking.. taraaa... 

Red Velvet yang terlintas di kepala dan hati..

Resepi dh ada, ditambah lagi dengan tengok video joyofbaking.com di Youtube. Ala..senang jer... 


RESEPI Red Velvet Tok Abah


Buat toping cheesecream  dulu.

240ml creamcheeessse 
150gm butter  pukul smpai pluffy masuk
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan susu cair
1 1/2 cawan  gula icing...

* bubuh dalam peti ais bagi senang nk tepek kt kek.


A
140gm tepung self rising(sgt mmbntu) tak yah ayak
2 sudu mkn serbuk koko 
2 cubit garam 
gaul2 2 mende ni dah letak tepi

B
240ml susu cair/susu uht  + 2 sudu kecil cuka makan cap Bilal (cap ape pun tak kesah)
biarkan jugak mende ni bertindak balas antara satu sama lain selama 10minit 

C
Dalam mixer
 200gm gula pasir/halus (asal dalam resepi 300gm,takut manis sgt)
 150gm butter 
 2 sudu kecil esen vanilla
  2 mende ni pukul sampai pluffy
  masukkan 2 biji telur satu persatu okeh..pun smpai sebati


pastu bila dah sebati bahan adunan dalam mixer tu :
selang selikan kemasukan campuran A dengan campuran B ke dalam mixer.

agak2 dh rata dan cantik adunan tu.. stop.

D
1 sudu makan cuka + 1 sudu makan soda bikarbonat dalam 1 bekas,  nmpk mcm berbuih2 tu terus masukkan dalam adunan dh siap tadi. kacau2 dgn spatula smpai u rase puashati. hehe. kacau 1-2 minit sudah la..

Masukkan dalam loyang bakar samada nk jadikan dia jadi  1 kek, atau bahagi 2 utk jadikan kek tu 2 biji nipis. terpulang pada korang la ye.. Saya buat 2 bhgn, masuk oven kene 1 - 1. 

 set suhu oven 160C bakar selama 30minit..

dah siap dibakar biarkan sejuk di atas tempat relai..


* rase dia ada rase masam cheese n manis2 gula.. sbb kek kurang manis skit, so toping sy wat ada rase kehadiran manis ittew..

 Maka, hasil ujikaji sukatan resepi di atas, kek ada rase masam2 cuka dan masin2 garam bila combine dgn toping creamcheese di atas  menghasilkan rase yg tak tergambar sedapnye...  sape dh terbiasa makan rase kek is manis, maybe dia tak kenan kot rase red velvet.. rase dia ada rase masam2 manis.


adunan.


mendebarkan.

menggiurkan.

mengliurkan.

hi my sweetie... ;)
menggeramkan.



agak2 malas nk buat, bole upah orang utk buatkan. emel jer ummicupcakes@gmail.com ;)


sekian...


February 27, 2012

Layang-layang..

#koleksi entry basi yg belum di publish.


Bismillahirrahmanirrahim...

.... Minggu2 mendatang ni sibuk skit dgn persiapan majlis perkahwinan adik lelaki bongsu merangkap bongsu sekali la nih. saya sekelurga jadi peneman mak anta kad jemputan ke rumah2 yg jauh. tak jauh sgt pun paling jauh Seremban sbb dia terletak di luar 'negeri'. saudara2 lain sume dalam selangor jerk. Saudara mara sebelah arwah bapak.  Sangat2 rindu kt bapak.. time2 majlis perkahwinan saya dulu, saya sebak sangat2 sbb bapak tak sempat tengok anak-anak2 nye tamat zaman bujang.. haissh..sedeh. Dah bahagian dia hidup di dunia  ini tak dapat menikmati apa yg dikatakan merasai bahagia, senang bersama anak-anak. Al -Fitahah buat bapak ku yg bernama Selamat Bin Radin.

Sungguh terkenang...
Bila menatap wajah adik bapak yg duduk Seremban tu. terus teringt kat arwah. Adik beradik bapak masing2 wat hal sendiri. Tak amik tahu antara satu sama lain. Sedih lagi..bila kenangkan fe'el masing2 kan.

Ok lah.cerita bestnye..
balik dari rumah makcik sedara  kami jenjalan ke taman Seremban 2. tak pernah lagi jejak ke S2 tu ada apa. tak padat lagi rasenye... Time smpai kt taman tu dalam kul 4pm.. masih sedikit orang yg ada kt taman tu utk beriadah.. ada yg sembang2 sambil menyuap makanan yg di bawa, ada yang dating2, ada yg bawak anak2 saje main kt playgorund dan paling yg di nanti2 si amsyar nak main layang-layang... lama dah dia mintak babah dia utk main layang2... kawasan ni sgt best utk beriadah. angin sentiasa datang mmberi khidmatnye utk menghirup udara nyaman...

 Kt depan padang sblh taman tu ada 2-3 tempat menjual layang2... rambang mata amsyar nmpk layang2 gmbr BEN10 la, Angry Bird la, Transformer la.. hampir sume watak kartun dia nak.. oh no no no ..

Mula2 amsyar ditemani babah dia gi beli layang2 ngan pek makanan ikan.-3 beg rm10 jerk.. layang Rm5 saiz sederhana. Dari jauh ku lihat babah dia beli layang2 mcm vurukssss bergmbr BEN10. Mata saya yg rabun ni pun bole nmpk buruk layang2 tu dari jauh2.. Tunggu smpai derang dh dtg dekat..

Ummi(saya lerr): "Babah, pesal tak angkat fon.. org call nk bitau...."

Babah: "Dah beli dah..." (jawab ringkas, sbb dia tau bini dia msti suh pilih mcm ni..mcm ni n yg mcm ni...
halllo...setakat layang2 jer yer.tak yah nk kecoh) begitu kot dalam hati sang suami.. aku ni sntiasa ada rase yg suami aku ada vuruksss sangka kt aku.. hohoho

Ummi(saya juge): ok la...sambil senyum tanda surrender..

** 5 minit berlalu lihat  dari jauh 2 beranak ni bermain di padang ...(keadaaan layang2: naik kejap turun menjunam... )..saya datang sbg penyelamat. tolong pgg kan n babah tolong tarik.... tak lama tu menjunam lagi.. mybe sbb angin kuat sgt kot... so sy tinggalkan lagi 10 minit utk mereka bermain.. 

** amsyar lari2 datang kt ummi smbil berlari tu dgr sayup2 suara amsyar berkata2 seolah2 mmberitahu sesuatu kt ummi dia nih... apa lah anak aku cakap tu suara di bawa angin.. dh dekat skit baru dengar dia cakap

.................. "ummi.... tolong lah babah tak pandai naik kan layang2 tu...."-- suara sebak2 mcm nk nangis.. suara orang dh putus asa tu, mcm mane..... haishhhh. aku dh agak dah, ni sure layang2 vurukssss tu penyebab dia tak bole naik mcm layang2 org lain... mula tumbuh tanduk . huhuhuuh

saya datang tolong la dgn mmgg nye lagi sekali then try layangkan ke atas... percubaan still gagal. tengok n belek layang2 tu ada dot2 lubang kecil di kiri dan kanan. dah la kain nylon tu dh luntur kaler mcm dh lama sgt terjemur... terus saya bersuara

ummi:  "abang.. pegi mintak tukar kt org tu, mmg tak bole naik takkan dia tak bg yg lain kot..."
babah : ala... sayang la pegi tanye... abang tak pndai. sayang kan muke tak malu...(seee... muka tak malu ni jugak yg berguna time2 mcm ni kan..kan.)

 pegi semula kt org yg jual tu, amsyar yg bitau A- Z "layang-layang saya tak naik la..saya nk tukar lain."
ohhhh sungguh tak malu anak ummi sorang ni.. mewarisi sifat ummi dia rupenye.. hihi.. 

takper dik..amik mane2 pun takper... sorry la.. koleksi layang2 ko tak lawa. vurukss belaka. dari jauh dh nmpk mmg vuruks. :P . takper la kakak, saya mau ganti yg tu bole?... ( kipas kalerful) yg sama harga dgn layang2 tu. --baik tambi...(bagi kt anak aku).

Otw ke tmpt layang 2 tu, sy dh aim satu layang2 yg cantik dan sama harga dgn yg tadi tu... 

"Tokei..bagi sy layang2 yg kalerful ni...." --baik. saya kasi harga murah punye.. kasi tolong naik kan sekali...
--- saya tolong pgg, dia tolong tarik dan naikkan.... 2-3 kali percubaan siap tersangkut kt pokok, dia tolong jolokkan turun n baiki pemidang buluh tu.. umpama beli 2 kali kt dia..tapi tokei tu tak kisah.. 

Sampai saya boleh naikkan layang2 itu naik tinggi.... yuhu....  

Amsyar tengok jer la.. sbb mood dia dh hilang dengan sesi pertama tadi. hihihi. ummi jer la yang main.

babak I

babak II -layang2 naik sat..
babak III - kita cuba lagi dan lagi
ummi tinggalakn adik  kt tepi padang .ummi nk tolong mereka.
bole bagai makan ikan yg dh sediada gumuks2.. hari2 org dok bg mkn.

Eh, teringt kt mak..duduk sorang2 kt taman..alahai siannya bonda ku. Dah la dia mengantuk mlm tu dia tak tido sbb gi merewang masak2 kt rumah pengntin.. sian, tersengguk2 dia duk kt kerusi batu tu..

Ok, la simpan layang2 kitorang gi bg makan ikan.... 

galang ganti layang2 tak naik.--kipas kalerful

adik suke...

cantikkan model dan layang2.hehehe.


 
moral of the story???... ermmm ape ek..korang fikir2 kanlah..then drop kt ruangan komen yer... hehe

* sifat kontra antara saya dan ni sifat2 sy-- talkative, tak malu, tahap sabar less than 10% hihi, sume keje nk senang n mudah dan sifat dia sebaliknya..


February 23, 2012

Cik Aimi dh kawin.

Bismillahirrahmanirrahim...

Entry terbabas sudah..takper la. Pengantin nye belog pun tak update lagi.meh kita cerita kt blog rojak ummiamsyar nih. hewhewhew..


 Walimatulurus antara  Mokcik Aimi & Pokcik Faiz
22 Januari 2012 yg lalu..
Selamat Pengantin Baru... 
walau sebulan sudah berlalu..
Ku tetap titipkan ucapan di belog rojak ku..

meriah.mewah.seorang tetamu yg dipanggil sedara dapat byk nih.syukran.mintak halal ye.. ;)


pengantin dan pelamin looks gorgesss

kuning striking. design dress mak kenan sgt.. nk sanding lagi bole?.. : D

murah rezki faiz beristerikan aimi yg lebih tinggi.senang faiz jadi org comel nih.
;D
sesi "mengepawww" pengantin namanye...

"jurutol" tak bertauliah la katakan...

adik pengantin scan sampul. beriya kau nokss.. nmpk sgt adik pengantin sorang nih.


my sweetie tart and pie.. hehehe

my gado-gado partner also my boyfriend.






majlis berjalan dengan lancar... ikatan silaturrahim sesama saudara menjadi rapat. yg lama tak jumpe, byk la yg disembangkan..

Dengan ucapannya...Wahai saudara faiz & saudari Aimi,  berhelalah nafas kelegaan bagi kamu berdua kerana dh selamat disatukan menjadi sepasang suami isteri yang sah disi Nya.. Jadikanlah setiap apa yang berlaku diantara kamu dalam sebuah perkahwinan sebagai titik tolak untuk kamu berdua terus bersama walau apapun yang terjadi.. Akak doakan semoga kalian berbahagia hingga ke akhir hayat dan dikurniakan anak2 yh soleh dan solehah...Amin. 


notakakiummi;
sumber gambar dikopek dari fb si adik pengantin.aujiiiiiii.terima kasih dear.

February 22, 2012

Pulangkan la...

Kisah hari ini.

Kawan ni pinjam gunting tak pulangkan. So saya emel la kt dia cenggini:

Arizan… pulangkan pulangkanlah…. “

(ko imagine Pontianak sundal malam sedang meminta2 dan mengilai2) minta gunting dikembalikan kepada tuannya..

selang bbrp jam dia telah datang dari arah belakang dan pop-up emel pun kuar dari dia.. 

                                           dgn tajuk: Sorry!!.. 

mmg gunting saya kaler pink.


Beberapa hari cuti last week, saya dapati hari isnin headphone saya sudah tiada di atas meja.. Adakah saya perlu e-mel bebudak ofis dgn gmbr Ponti memakai headphone minta derang pulangkan???..

Walaupun buruk dan murah, tapi saya sayang headphone tu.. tolong pulangkan la... 

February 21, 2012

Naik Nadi Putra Putrajaya.

*entry basi : Kisah 3 minggu lepas :4 Feb 2012*

Bismillahirrahmanirrahim...


Bila kali terakhir korang naik bas?... saya ngan ngan anak2 tak pernah naik bas bersama sblm ni. Untuk pertama kalinya  baru-baru ini kami folow rombongan kawin dari KL ke Pahang menaiki bas persiaran. Sangat teruja nya amsyar naik 'kereta' sebesar bas. hahaha. tingkap luas macam pintu rumah.  Dapat tengok kereta yang hebat2 kat jalan raya.

Setiap kali ambil dia dari taska, amsyar cakap ulang2 bende yang sama. " Ummi, semalam kita naik bas ni kan.. (tunjuk bas nadi putra kaler oren). Esok kita naik bas lagi ummi". Saya senyum2 simpul jer la.. terkenang kan budak2 zaman sekarang dh cukup senang. Zaman saya seusia Amsyar nak naik kenderaan bermotor ni hanya motorsikal jer la..Kereta, bas boleh dikira berape kali jer naik..

Dari situ la saya sendiri terfikir nk naik bas ngan husbant anak2... Saya pun merindui juga naik bas berhenti-henti ni. Teringat zaman sekolah menengah dlu.. huhuhu. bas SUM merah dari Kajang-Bangi-Dengkil & Dengkil-Bangi-Kajang tu dah mcm kenderaan rasmi utk pergi balik sekolah.. haissshhh kenangan..lalalalala..

Perjalanan kami bermula di depan sekolah  rendah area presint 14. Alangkah gembiranya amsyar dan ummiamsyarhehehe. .jakun. Naik bas no. 500 ke Putrajaya Sentral. Kita tengok apa ada kt sane..

Sampai sane, kitorang diberitahu bas bayar RM1 utk jalan 1 Putrajaya dgn tourist guide tu dah takde..
Bas tersebut ada pada setiap hari Ahad dari jam 11pagi ke 2petang. Time kitorang sampai tu dah pukul 4 petang.. Takper la, dah kata nk jalan2 naik bas kan. Kitorang naik bas 100 ke Alamanda... Sepanjang perjalanan dari Putrajaya Central tu hanya kami 4 beranak jer dalam bas sebagai penumpang. Bas dah la bersih, cantik, stabil, sejuk ekon dengan radio lagi.. owh, majunye Malaysia yer.. harap bas berhenti-henti kt tmpt uols pun ;'heaven' la jugak mcm bas Nadi Putra ni..

 menunggu ketibaan bas. pondok bas pun selesa.
ada cover kt belah depan. kurang skit terdedah habuk dan cahaya silau.

berinformasi. jalan sekitar putrajaya.

dah dalam bas kita. hehe.serius nyer muke anak2 ummi..

layanzzz pemandangan dan persekitaran. tak dapat nk
jenjelan sprt yang dirancang.

tunggu bas time utk pulang...
Di bus stop Alamanda. gi Alamanda jer pung..
huhuhuhu.


Alhamdullillah..

notakakiummi: cuti2 sepanjang februari membuatkan kadar kecairan wang begitu laju sekali.. tinggal titik2 akhir sblm ia kering kontang. lagi 2 hari utk survive. huhuhu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~Oven @ UmmiCupcakes~

~KeDaiKiTa 2U~

.::PENASIHAT & PAKAR LAKTASI MALAYSIA::.

PERSATUAN PENASIHAT DAN PAKAR LAKTASI MALAYSIA (PPPLM)
7A, Jalan Kolam Air, Kg Klang Gate Baru,
53100 Kuala Lumpur
TEL: 03 - 4107 3678 / Faks: 03 - 4107 2862
E-mel: ppplm@susuibu.org / Website: www.susuibu.org

Pn. Kamariah (SusuIbu)-Bangi
(603) 8925 4614
Website: susuibu.com

Pn. Rita Rahayu (MLO)-Seri Kembangan
+6(013)-3639567 / +6(016)-2076755
Website: http://www.momslittleone.com/

Puan Suraya (Lunatots) - Cheras
(012) 5880515
Website: http://www.diyaluna.com/diary/

Puan Farah Farhan - Shah Alam
(012) 6448091
Website: http://www.sarakids.com/blog/

Puan Zatul Hijanah - Klang, PJ
(016) 3855189

Puan Ida Murni - Seremban, Melaka dan Johor
(012) 2969054