.::MeNu BLoG::.

'ammar (10) Aaron Aziz (2) AdamHawa (2) Adania; Amaryllis (1) Aksi (11) Aktiviti (7) Amaryllis Premium Collagen; APC Putrajaya; APC (3) Ammar (6) Amsyar (36) Artikel (10) Artis (1) Astma (2) Babah (1) Baby makan durian (1) Bandung (3) Berita (1) Berita Dapur (2) Bersosial (16) Besday (4) Bicara Minda (1) blogger;abil fikri;DIM Abil Fikri ;http://abil4fauziah.blogspot.com (2) BoothAPC Putrajaya (1) Bowling (1) Bromo (1) CD (1) cerita (4) Cheese Tart (1) Chicken Pox (1) Contest (2) Cuti-cuti Indonesia (1) Cuti-cuti Malaysia (1) demam (4) Diana Danielle pregnant (1) DoubleA (3) Drama AstroHD (1) Durian (1) Durian Creep (1) Entry basi; Bersosial (5) Episod akhir (1) Family Trip (1) Farid Kamil (1) Felinna Inchloss (1) Figure Up PROMO (1) FinalAdamdanhawa (1) Gateway (1) Gathering SI (6) Good Friday (1) Hidangan Pengantin (1) Hidup dan matiku utk ISLAM (1) Hijrah 1434 (1) Hobi baru (1) Hotel (1) Iklan (4) Inchloss Lotion (1) indonesia (1) Info (9) Islam Sejahtera (1) Jalan-Jalan (1) JJMC (1) Kejadian (3) Korea (1) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA (4) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA ; Passport (2) Krabi; Travel; (1) KTO (1) kuih raya sedap 2013 (1) Kutu (1) Liburan (1) Little Caliph (2) Makanan (1) ManggaAds (1) Masak2; DIY (1) Melaka; travel (1) Menarik di Genting Highlands (1) milestone (1) MilkA Deal; (1) Mother's Day (1) NadiyaNisa (1) NadiyaNissa (1) Novel (1) novel 2015; hobi (1) Nuffnang (3) NuffnangOpenHouse2014 (2) NuffNangRaya Special Raya 2014;Nuffnang Event (1) Organic Cordyceps (1) other (2) Others (1) Pengertian Puasa;Puasa (7) Perkahwinan (1) Pregnancy Test (1) Produk Slim (1) Red Bella Body Wash (1) Resepi (6) Sabah (1) Saya Jual Produk; (1) Seju (1) Sekolah (1) Seoul (1) Shopping (1) Sosial Silah (1) Stok EBM (4) Surabaya (2) Tadika (1) Tadika YADIM (1) Taska Tasneem (1) Tips; StoryMory (1) Travel (5) Travel Agent (2) Trip; Bali; Honeymoon (3) Umi Ceritera (4) Ummi Ceritera (14) Ummicupcakes (1) Urus rumahtangga. (1) Video (6) Wad Paedratik Hospital Serdang (1)

.::U FoLLow Me , I tHaNk U::.

Meh Add Your BloG :

LETS CLICK GUYSS!~ TQ

December 30, 2010

Amsyar..Bola...Bear & Welcome 2011.


Assalamualaikum... dan salam sejahtera.... Maaf deh.. ambo lambak update belog ambo nih sejak minggu lepas lagi ke... hihiihi.. pesal ghoyak kelate nih.. Suke beno ambo dgn Khairul fahmi gaknye.. keeper Malaysia yg beraksi hebak sepanjang piala Suzuki. tahniah n syabas buat team Harimau Muda termasuk harimau kecik bimbingan cik suami sape lagi kalo bukan my super dooper hero Amsyar Wafiq. Harimau jinak2 tapi sepakan bola dh makin kencang skrg dan ada gaya, mutu, keunggulan... :D Ummi sedang cair dgn goal keeper malaysia - Khairul Fahmi Che Mat ni.



gaya-mutu-keunggulan- itulah amsyar wafiq



tetiba ada perasaan dihati if Amsyar jadi Keeper kebangsaan pun takperla..


dalam ketangkasan amsyar bermain bola ada masa dan ketikanya dlm hati ada taman jugak..


"sayang.... bear..kasihan dia..."
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


UTK TONTONAN BG 18 TAHUN KE ATAS SAJE YER..
SEBARANG PENGARUH NEGATIF ADALAH TANGGUNGJAWAB
MEMASING..

sowi amsyar... tujuan ummi 1 saje tunjukkan betapa amsyar seorang
yang penyayang.. mudah2an tau mmbezakan sayang & kasih
utk Ibubapa, kekasih dan kasih abadi kepada Allah s.w.t kelak nnti.
LOve u.. mmmuuuahhh!!..



video


belongs to:
babah&ummiamsyar..

December 23, 2010

Last Support Group Meeting SusuIbu.com 2010



Assalamualaikum dan selamat sejahtera... Ummi ingin warwarkan kepada ibu2 dan bapa2 yang berkelapangan dan tidak ada apa2 program (yg dok rumah tengok tv jer kan) dan ada hati nk tahu pasal brestfeeding bole join salah satu aktiviti ahli SusuIbu.com --small grouping bagi membincangkan topik yang berkaitan tentang susu ibu. Anda diajak berdiskusi bersama-sama dlm kumpulan utk mmberi pendapat, mendgr sharing dari org lain tentang topik yang akan diberikan. Utk SGM ahad ni bertajuk Educating People Around Us on Breastfeeding --dalam bahasa pasarnya menyekolahkan orang2 sekeliling kita tentang penyusuan susu badan. :D


SEMBANG2 ILMU PENYUSUAN IBU - SGM2010 KE-9
(26/12/2010-Ahad)
Taman Tasik Cempaka, Bdr Baru Bangi

(port berdiskusi berdekatan dgn playground kt tmn tasik Cempaka, masuk ikut belah PKNS punye open parking area. boleh faham ke apa yg sy tulis di atas?..



Utk mengesahkan kehadiran boleh KOMEN reply
ruangan di bawah
forum SUSUIBU.com di sini


*bg org sekitar Kajang-Bangi takde mslh nk cari lokasi, tapi bg mereka yg tak pasti dimana port berdiskusi boleh hubungi ummi utk tunjuk arah..insyaAllah saya bantu.

December 22, 2010

Blog Taknakgemuk.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Semoga rakan2 sentiasa dirahmati oleh Allah s.w.t

Kisah hari ni tentang kisah motivasi utk turunkan berat badan.. Maklumla ummi adalah salah seorang org mesia yg obesiti. Apa itu obesiti?? --golongan org yg terlebih makan dan tidak hirau dgn pengambilan kalori karbo n lemak dlm pemakanan seharian dan tidak membuat sebarang senaman utk membakar lemak/tenaga berlebihan dalam badan.. terukkkksssss kannnssss...

Seorang teman ofis berkongsi tentang blog TakNakGemuk.com kisah seorang budak lelaki yg dulunye gemukksss skrg sudah kurus. Sangat la ummi teruja utk menjalani cara dia mengurangkan berat badannya menggunakan kaedah Atkins Nutritional Approach / Atkins Diet. setakat teruja saje takde maknenyerrrrrr.... :P



adik Dzul glamersss... kilang produk kurus pun
bole tutup ngan saranan ko ni dik non..

Baik korang baca sendiri isi blog adik Dzul ni, ummi tak mo la ceduk masuk sini... sharing n warwarkan info pasal blog adik Dzul ni pun dh rase puas dah.. apa yang penting berazam bersungguh2 ikut saje program pemakanan yg dah diaturkan dalam tempoh induction then bitau la progress korang kt kt sini ek..... Chaiyoookkk!!!


*teman sebantal sy amatlah teruja bila tau ada kaedah yg lebih mudah nk berdiet dgn cara makan ikan, ayam & daging.. ekekeke.. tak pernah2 siang ikan, terus pndai siang ikan.. cayang kt org ittew.. ;) wink!!...


salam diet;
ummiamsyar

Sekelip mata jer perhabis RM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

last week adalah minggu ummi rehat skit selepas setel kerja.. tangan ini menggatal surf blog berupa kedai beraneka..di tmbhl agi mmg ada niat utk membeli sebarang dua di mana yg kenan dek hati.. Ummi buat ni sbb dh hampir2 waktu gaji kan..so apa salahnye gunakan belen2 gaji yg ada tu skit utk kepuasan diri... moh ikut cara ummi nih. ummi tak mengajar, tapi sekali sekala kalau nk buang tebiat apa salahnya.. duit kita, kita yg bekerja so tak salah utk mmbeli ikut suka hati tanpa perlu persetujuan mane2 pihak..tidak di amal selalu, takut menjadi addicted. ngeeeeeee...

Pertama sy klik ke sini

http://qirdina.blogspot.com/

mmbeli sepasang telekung basahan


selepas itu sy ke sini

http://decodiy.blogspot.com/


tak ckup dengan itu, teruja dgn satu mende lagi


http://www.wallstickers.com.my/


tolong promote bisnes ofismate sy..terambik la 2-3 design..
camno tu... :P

ka ching..
.
kacing..
.
..
kacing...
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
$


Rm300 dh terhabis dlm sekelip mata...

tanpa perlu ke butik, ke ikea, ke kedai perabot dan sebagainya..
duk diam2 depan pc, cuma mata kene teliti dan jari jemari saje pilih dan bayar.
so... dh bershopping di depan pc :D

mudah kan..kan..kan..


so sudi-sudilah ke kedai ni plak..

http://kedaikita2u.blogspot.com/

:)


*tunggu warehouse sale utk baju amsyar plak..



December 21, 2010

Bowling tourney kejiranan kami@ Alamanda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Ummi dapat sms hari jumaat lepas dari AJK kejiranan kita pasal pertandingn bowling wanita(wanita saje okeh,cik suami jaga anak2 :P) diadakan pada ptg Ahad (19 Dec) di Alamnda , Super Bowl. Ummi dh tersengih2 teringt gelagat amsyar bila tengok bowling.. komfem teruja abis mamat tuh..

harinye...


'saya nak main...tapi babah suh duk kt sini jer.. :('

khusyuk amsyar... amsyar tak puas selagi dia tak dpt baling sndiri.
ummi dh reserve 1 lane utk amsyar, tapi babah dh bawak amsyar pi main game
bowling kt tmpt lain..ape la babah ni,x sporting..


Aktiviti mcm ni bagus utk merapatkan silaturrahim dgn jiran tetangga..dapat kenal2 jiran yg tak pernah jumpe. jiran sebelah, depan n blkg pun jarang sekali dapat bertembung.dapat la kenal 5-6 org.. tahun lepas jumpe baru anak sorang, tahun ni dpt berjumpe dh tmbh lg sorang.. waaaah berkembg pesat. :D



medalion gangsa.. huhu..
smpai terlupe nk ambil gmbr ngan group ummi


dapat hamper lagi.. nombor ke berape pun tak tau.
yg pnting dapat main FREE ngan jiran tetangga


lepas abis tu, kami singgah ke sini.. order mcm biasa saje..
amsyar kehausan dan kelaparan..gara2 babah dia ajak main n jalan2
kt dlm Alamnda time ummi sedang beraksi dan berjuang.. hihihi

haus btol dia..

tiba2 ada 'bunga' datang mendekati 'kumbang' nan sekor
yg kehausan tadi...

krismas tree yang ketiadaan lampu.. kedekut btul la
Alamnda ni. haihh..


smpai rumah, ummi dh bersndar menonton tv, amsyar smbung skill
main bowling kt rumah..



.end.


*next week kita ke JB.. kalo takde aral singgah ke Tiara Beach,PD. hope Allah lindungi kita dlm perjalanan dan dipermudahkan utk ummi juga... sedang ada rase ##%$$^ 6& gak ni..tapi masih dpt bertahan.


cerita kita;
ummiamsyar


December 20, 2010

Suprise from atok!...

assalamualaikum dan selamat sejahtera...


Alhmdulillah... weekend kami sekeluarga masih menerapkan nilai2 rumahku syurgaku...tapi utk hari sabtu sahaja.. mlm minggu kami 3 beranak bermlm dirumah maktok n atok amsyar.. lama rasenye tak bermlm kt sane.. lagipun ada maksu. mak tok n atok yg nk melayan amsyar.. ummi boleh la rehat skit.. hehehehe.. tak jugak..

Jumaat malam dh singgah umh atok dah, sbb ada pesanan kt wall ummi n babah from uncle Imran suprise gift dari atok utk amsyar... tarrra....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



sebuah beskal berkaler merah...
ummi n babah suke!!.. :)) fourple senyum boleh?...
hehehehhehe


amsyar ada perasaan nk naik.tapi.....
tinggi la beskal ni tok... kene tunggu amsyar besar skit..
skit... lagi..



main pedal basikal saje la...


niat utk tak payah beli beskal sbb atok dh belikan terpksa dibatalkan..kene beli jugak la wat smntara waktu ni.. kita beli yg kecik skit utk main kt rumah mak awi. yg beskal ni wat main dalam rumah sajer... anyway terima kasih byk2 atok... we luv u atok so.... much.. tau atuk nk suprise kan amsyar... tapi amsyar lambat 'panasssssssssss' ngan bende2 baru ni.. lainla kalo bg adiah bola ngan bowling... atok lukiskan bowling game atas paper pun amsyar dh ckup teruja tok!.. huhuhu..tu kisah lain plak.mcm2 perangai si kecik amsyar nih.


*bersyukur dgn ape yg Allah kurniakan pada kita sekeluarga...


with loves;
ummiamsyar

December 17, 2010

Antu Kak Limah balik sudah.... hehehehe

Asalnya nk update cerita tentang amsyar chomel, tuptap fon memory reformat.. adeeeh... kesilapan teknikal berlaku time nk caj bateri fon ngan nk baca memory fon.. last2 dia restart, sume mende dlm fon dh reset mcm jadi telefon baru.ermmm





Assalamualaikum dan salam sejahtera...
baru pulang dari berfoya2 ni.. :)

Memandai jer korang kata kak limah tu antu.. sian dia.. hehehhehe.. best giler la layan movie mcm ni sesuwai utk aktiviti senaman gelak pecah perot... dh tak kesah dah nk gelak besar mcm mane sbb satu panggung pun gelak berdekah2.. cuma acik kalo gelak terlalu kuat smpai tekak pun berkahak hak..hak.hak tuii!..


lama sudah tidak berjimba di tghri jumaat dgn kawan, mentang2 la rehat panjang... mmg best kalo nk isi masa ngan tgk wayang atau main bowling kt alamanda..main bowling berbaju kurung dan berkain pun org tak heran.tapi sekali sekala boleh la..dpt tiap2 minggu bosan plak..kan kan. rase mcm hari wanita sedunia jerk 2jam tu. tapi ada gak terpandang makhluk2 adam yg culas solat jumaat berdating dgn chenta hati...ngeeee..

Nk tau cerita ni best ke tidak, sy boleh jamin korang pergi la tonton sndiri, sy boleh bg 4 bintang.. motif pergi tengok movie ni jgn la high expectation plak...setting minded nk tengok cerita antu melayu jerk and utk suke2 n gelak berdekah2 tanpa org hiraukan anda.. :D really enjoice.. layannzzzzzzzzzzzzzz...


*ahad ada tournament bowling kejiranan rumah plak..boleh la aktiviti ringan2 mcm tu... i likess!!


ummiamsyar

December 16, 2010

Mencari alat.....

Alat ini hanya terdapat di farmasi, maaf la kalu tanye tokei kedai basikal mmg takde..
silap2 dia tunjuk pam tayar basikal.. eekekekke
Biasa digunakan oleh wanita yang sudah berkahwin
dan bila perlu saje...
Memandangkan bulan sabit merah lewat menjelma bulan ni....
maka ada baiknya menjadi doktor gynae utk diri sndiri..
:D


wish me luck okeh!
kita tengok, ada kena takda kena... ngeh ngeh ngeh


dub dap dub dap;
ummiamsyar

December 15, 2010

Salam Maal Hijrah 1432.- Khamis 10 Muharram


sumber dari lurzanphotography


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Jangan betulkan kalender yer.. ummi amsyar yg ketinggalan nk wish kawan2 selamat tahun baru hijriah yg ke 1432. Mudah-mudahan lebih berazam utk menjadi manusia yang lebih baik dari segi fizikal( kurus skit dari biasa), mental (berfikiran lebih cerdik sblm mmbuat ape2 keputusan) dan lebih berakhlak dan berbudi pekerti... bukan mksud tak berakhlak, mungkin ada perlakuan tak brape senonoh, mintak ubah2 la skit lebih baik.. Tidak mengejar kesempurnaan, cukup memadai dengan memperbaiki menjadi lebih baik dari semalam. insyaAllah..

Mudah2an juga masing tak terlupa membaca doa akhir tahun dan awal tahun minggu lepas. Esok tiba 10 Muharrram yg dipanggil hari Assyura. Apakah perkara2 yang dianjurkan oleh islam sewaktu hari tersebut, jom tengok kt bawah ni, mane2 yg ummi higlight ummi cuba lakukan insyaAllah..

  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.--babah, pls note this hihihi

  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.

  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.--sesat cari tempt dlm Putrajaya insyaAllah sy dapat memmbtu.

  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.-- boleh usap kepala ummi.sbb ummi dh takde bapak.. :( Al-fatihah utk arwah Selamat bin Radin.

  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."

  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.

  12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.

  13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

  14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.
Mencuba lah utk mencipta berlakunya mane2 14 perkara yg disebut di atas utk mendapat syafaat dari Allah s.w.t. Hidup utk diredhai Allah bukan utk disia-siakan.


salam hijrah;
ummiamsyar

December 13, 2010

M.A.L.A.S



mood tengah malas yg amat skrg...buat kerja pun sbb kejar dateline--hormon 'hendak' sdg bergaduh dan menikam2 hormon 'malas'. hihihihi.
tapi sangat takut bila amsyar cakap malas,(bila disuruh, nnti pndai menjawab 'malas..") dan ummi tak nk amsyar jadi pemalas. mood malas kalau di layan mmg satu mende pun tak TERBUAT.. nak tido.., lepak2.., layan movie.., tak endahkan langsung keadaan sekeliling.~ kan disaster kalu mood malas melanda dlm diri...

MARI SAMA CEGAH MOOD MALAS BERADA DALAM DIRI
DENGA MENGUBAH CARA BERFIKIR DAN BERTINDAK

Ganti ayat “Bila Selesainya” dengan “Saya Mulakan Sekarang”

Apabila diberikan tugasan atau sedang menghadapi tugas2 rumahtangga yg mesti dibereskan, sebaiknya JANGAN berpikir mengenai rumitnya tugas tersebut dan membayangkan bila boleh diselesaikan. Sebaliknya, fokuslah pada pikiran positif dengan membahagi tugas besar tersebut menjadi bahagian-bahagian yang lebih kecil dan menyelesaikannya satu demi satu. Bg yg berpasangan pula, sang isteri/suami jgn la tolong tengok dan tunggu arahan saje, tanye apa2 yg perlu dibantu..

Katakan setiap kali Anda bekerja: “Saya mulai sekarang”.
cara begini akan menghindarkan dari perasaan terbebani, stress, dan kesulitan. Berbuatlah dengan secara sederhana dan fokus Anda hanya pada satu hal pada satu waktu, bukan banyak hal pada saat yang sama. Konon nk fikir2 kerja ape lepas ni..dan ini.. dan ini...
terus stresssss jadinya..


Ganti ayat “Saya Harus” dengan “Saya Ingin”

Berpikir bahwa anda harus mengerjakan sesuatu secara otomatis akan mengundang perasaan terbeban dan menjadi malas utk mengerjakannya. Anda akan mencari seribu alasan untuk menghindari tugas tersebut.

Satu tip yang boleh anda gunakan adalah mengganti “saya harus mengerjakannya” dengan “saya ingin mengerjakannya”. Cara pikir seperti ini akan menghilangkan mental blok dengan menerima bahawa Anda tidak harus melakukan pekerjaan yang Anda tidak mahu.

Anda mahu mengerjakan tugas kerana memang anda ingin melakukannya, bukan karena paksaan pihak lain. Anda ada pilihan dalam kehidupan. Tentunya pilihan Anda sebaiknya dibuat dengan sadar dan tidak merugikan orang lain.

Kita Bukan Manusia Sempurna...

*tak sangka mood malas telah terhapus dgn terhasilnya entry ni dgn cara berfikir "saya ingin update blog amsyar".. :D

sikit m.a.l.a.s;
ummiamsyar

December 9, 2010

Misteri ke?

video


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

badan amsyar naik bintat sejak 2 hari lepas... kali pertama amsyar kene dlu masa 9 bulan boleh rujuk di entry ini . Time tu doktor kata amsyar kecil lagi tak sesuai campurkan udang dlm makanan dia.OOOOoooo..

Ujian masih berjalan..lepas dh lama tak kene,lagipun skrg amsyar dah 2 tahun 4 bulan ummi bg la keropok udang last week.. tapi tak plak kuar apa2 tanda kt badan yang dia terkene alahan.. tapi bila ummi bagi kepingan terakhir keropok udang yg ummi beli balance dari pameran MAHA aritu terjadi nye kejadian misteri. Menjelang senja, kejadian misteri berlaku... bintat2 sprt kene gigit nyamuk tu mula keluar di bhgn pipi... surut di pipi, di bhgn leher.. surut bhgn leher keluar plak kt peha kiri..bertukar plak ke peha kanan... surut kt situ timbul kt lengan.... kesian nya.. nk tido tgh mlm pun dia gelisah mcm kera kene belacan..tapi tak menangis.. sambil pejam mata, mintak ummi garukan.. " ummi.... geli kt sini....(tunjuk la kt kaki, lengan, siku,perut) dari satu tmpt ke satu tmpt..

ummi tunggu smpai pkul 1:30pg..amsyar dah lena btol2 dah.. bintat2 tu dh tak dihiraukan dah...ummi pun tertido smbil menggaru2 lengan ummi.. (physico btul la)... pkul 5pg amsyar terjaga dia suh smbung menggaru...babah kata, jom la ke klinik.. pergi klinik jumpe doktor kata kene allergic.. lega hati.ingtkn kene mende2 misteri.. kesian ank ummi..

Doktor berikan ubat Piriton(tahan gatal) - 5ml 3X sehari, Prednisolone (hilangkan alahan) - 7ml 3x sehari dan krim sapu calamile lotion kalau tak silap.. Alhmdulillah... slps ambil ubat mengikut dos yang doktor syorkan, boleh la bertahan 24jam tak keluar bintat2 tu.. agak2 amsyar tersalah mkn skit, keluar semula bintat2 tu...berlanjutan la smpai smlm.. siang hari ummi n amsyar tak kisah gatal mcm mane pun, sbb otak dia tahu pasal keseronokan bermain.. tapi bila kene time nk tido, ummi n babah pun tak dpt tido tengok amsyar gelisah jer.. Ffuhhhh!...Ffuhhhhh!.... allergic pergi la kau jauh main kt tmpt lain.., jgn la masih dok ada lekat kt amsyar..


* smlm ngan hari ni amsyar dijaga oleh nenek oyeng sbb mak awi pegi bercuti... ini baru kali ke-2 nenek jaga.hehehe suspen juga mcm mane nenek melayan karenah amsyar..


with l.o.v.e.s;
ummiamsyar

November 30, 2010

Fully Recover..Alhmdulillah..




3 of us... sahabat sejati


* Update respon dari saudari Che tentang penulisan sy dlm ENTRY bertajuk: Owh bengkak susu...sakitnya nauzubillah!... ... beliau betulkan sedikit.


Blogger Che said...

june..
good sharing.. cuma nak btulkan skit.. kalo breast bengkak tak leh tuam dgn bende PANAS!!! nanti lg bengkak..
kene tuam dgn bende SEJUK cth tekap ngan towel berais.. kobis sejuk.. tp jgn lelama.. just utk redakan sakit dlm bbrp minit..

pastu mulakan teknik memerah susu guna tgn.. spt yg june attachkan tu.. nak perah guna tgn sebenarnya senang je kalo tau teknik nye..

breast yg bengkak tak leh perah guna pam susu ye.. susu lg payah nak kuar. nak2 kalo bhgn areola tu pon da bengkak.. yg pastinya nak perah guna tgn tu.. kalo bhgn areola bengkak.. perah sekitar areola tu dl smpi lembut pastu br bole perah guna pam..

November 29, 2010 11:32 PM

* terima kasih di atas keprihatinan pmbaca... :)

Dan skrg ni aunty ana pun dh baik dari bengkak susu sejurus suaminya pulang menjenguk dari Kelantan - Putrajaya. ha... ajaibnya kan.. hahahha.. yer la... susu tu nk dipaksa keluar mcm mane sekiranya hati gundah gulana... dia perlukan org yg tertsayang berada disisi menemani mmberi sokongan dan sebab itu juga B yang bengkak mudah surut..
Kan saya dah kata... ngeh..ngeh..ngeh..


cheers;
ummiamsyar

Support Group Meeting by SusuIbu.com



nice bunting..


hasil group ummi..

group rashliana(kak haslina)-- ramai ibu2 yg baru dlm group ni.


hasil pembentangan dari kaum bapa..

dlm sesi perbincangan...
bersungguh2 gaya hasnida, fid(anak dia bf selama 5 tahun tau.. caiyok la)
dan hayati kiri sekali. otaimer derang ni..



sedang 'beraksi' anak sha nih.. dia tgh sedih sbb sdg proses
weaning terpaksa bcoz of tanggungjawab kerja plak..
so sesi pujuk memujuk sdg berlaku..hope sha be strong ok..



sedang mmberi pendapat dan jwapan masing2...
akak beranak tiga(tak ingt nama) dan diaz anak sorang..


Mama Kamariah--proud of u...


presentation...


group bapa juga ada tau....babah amsyar jer segan nk join
layan amsyar main ball, pastu chow gi umah mil...









group ibu-ibu vogeh.. chewah
kiri: FID, Bigmama(aku lerr), Hanida, Sha
LuvHaziq dan Hayati .diaz, yusrina nn bbrp org lagi takde time ni..




Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Alhmdulillah... syukur di atas nikmat yang Allah beri.. segala2nya indah belaka apa yang sedang ummi lalui sekarang.. Doa dan harapan ummi semoga babah amsyar dan amsyar sndiri bahagia bersama ummi.. amin..

Aktiviti hari ahad smlm, pagi2 bersiap utk menjayakan satu aktiviti santai yang dipanggil Support Group Meeting anjuran Susuibu.com dan yang penting kaunselor-kaunselor terlatih yang terdiri dari ahli Susuibu.com. Salah seorang ahli yang dh lama menyepikan diri adalah ummi sndiri.. kali terakhir ummi join aktiviti SI time Sambutan SusuIbu sedunia di Kajang tahun lepas... Ajakan dari Puan Haslina since 2 minggu lepas mmbuat hati ini tergerak utk join semula (n kebetulan takde aktiviti lain). Topik kupasan juga amat menarik iaitu -- " Weaning Process - Baby Led Weaning"/ Proses bercerai Susu- Bayi yang Tentukan utk Bercerai Susu". Betul ke mksud nye tu?? .. rase nye begitula.. Biar bayi yang menetukan bila dia mahu berhenti menyusu badan.. dan kita sbg ibu dan bapa guide bayi utk melalui proses tersebut.. Ia juga perlu persetujuan dari 2 belah pihak antara ibu dan anak itu sendiri.


Antara kupasan yang dapat di bincangkan dlm kumpulan.. adalah tentang apa yang dimaksudkan dengan Weaning. pelbagai tanggapan dikongsi bersama sebelum mndpt jawapan sbnr dari rakan SI yang lebih arif--iatu Peer Counselor yang terlatih mmberi jawapan.. Proses weaning berlaku pada bayi seawal bayi mendapat makanan pelengkap. Biasanya sekitar 6 bulan apabila bayi mula makan solid food.

FAKTOR-FAKTOR SEMULAJADI PROSES WEANING:

1. Pertumbuhan gigi bayi -- bayi mula explore menggunakan gigi dan mengunyah makanan.
mula ingin menikmati makanan yang lain selain dari menyusu

2. Pengaruh sekeliling -- iklan makanan yang menggambarkan kelazatan makanan.

3. Rasa/bentuk/warna --tarikan makanan yang pelbagai..pendedahan dari ibubapa sndiri
memperkenalkan setiap makanan yang diberi kepada bayi..

4. semangat ingin tahu -- kanak-kanak itu sendiri ada keinginan utk mencuba makanan lain

5. Pengaruh rakan -- kanak-kanak yang bergaul dgn rakan2 lain biasanya dirumah pengasuh
akan berlaku perkara begini.. nmpk org lain makan, dia pun mmpunyai keinginan yang
sama..

So persekitaran dan pendedahan di atas membuat seseorang bayi itu perlahan-lahan menjadikan susuibu itu sbg sampingan sahaja... Sbg ibu bapa hendaklah memastikan mmberi pendedahan kepada anak2 sedang mmbesar tentang makanan yang baik utk dimakan dan tak baik utk kesihatan...

Pemakanan yang seimbang (ikut piramid makanan) dari nasi, ikan, telur, daging dan susu segar yang mmbekalakan nutrien makanan sbnr adalah yang terbaik berbanding mmberi nutrien sepenuhnya melalui susu formula(berbentuk tepung). Dgn susu formula kanak-kanak akan berasa kenyang sntiasa dan reject makan makanan lain. Itu yang timbul isu kanak-kanak tak mo makan..hanya menyusu smpai 10 -12 botol sehari..

* So kesimpulannya, susu formula bukanlah terbaik utk digantikan slps susu ibu tapi pemakanan seimbang dari nasi, telur, sayur, ikan, daging, cheese dll amat digalakkan. Sambil anak2 menikmati makanan tersebut, kanak2 dapat manfaat melalui kenal bentuk, bau dan rasa. wallua'lam. Apa yang baik datangnye dari Allah, dan kekurangan itu datangnye dari ummi sndiri.. InsyaAllah ummi cuba utk mendapatkan ilmu yang lebih lagi utk dikongsikan bersama...

*akan diupdate semula utk tmbhn link kawan2 SI yg share kisah yg sama.. so check it out ya!!

http://xclusivelyxpressing.blogspot.com
http://ezurin.blogspot.com
http://sweetstory.yuitsumuni.com






sharing is caring;
ummiamsyar

November 29, 2010

Pre-visit MAHA Exbition di Serdang




MALAYSIA AGRICULTURE, HORTICULTURE & AGROTOURISM
INTERNATIONAL SHOW 2010 @ Serdang


assalamualaikum dan selamat sejahtera...


Wah... mood ujung2 tahun begini semenangnya ramai parents ingin spend time ngan anak2 lebih skit dari biasa kan.. selalunye dapat time ujung minggu jerk.. So ape kata amik la cuti hari biasa bawa anak ke MAHA Serdang (itupun bagi parents yg dok berdekatan kt sekitar Bangi-Kajang-Puchong-Putrajaya) .Bila pegi hari biasa takdelah pack sgt dgn org compare sabtu & ahad.

Sabtu smlm pegi awal pagi tapi tak awal sgt..dlm jam 10.30pg.. parking lot pun blum penuh lg..cuma bole dpt yg berhampiran dgn tapak Exbition. Utk ke MAHA disediakan 2 pintu.. Pintu 1 dari arah Hospital Sedang dan Pintu 2 dari arah Puchong.. So kitorang masuk dari Pintu 1. Parking lot plak ada utk public dan bersticker.. Rezki kami aritu sbb tak ramai org, dpt parking kt tmpt parking berstiker.. so dekat skit. hehehe

Cuaca agak panas.. baru berjalan 15minit keadaan amsyar dh rupe budak tak siap..berpeluh satu kepala.. hihihi.. dapat la main kt Petting Rabbit sekejap kt area masuk tapak exbition utama tu..
Bermula kt Bazar Makanan Popular..layan makan murtabak Singapore.. perrrggghhh! sedap menjilat jari.. beli saiz sederhana RM10 makan bertiga... pastu berjalan kt tmpt Produk2 International.. dah abis tawaf kt situ, ke tapak Local plak.. tapi amsyar tak brape gemar tmpt2 gitu.. so Ummi ngan babah pun ubah arah keluar semula, berjalan ke tmpt tunggu tramp utk ke tempat ternakan... naik tramp FREE ,tapi sayangnye tramp tu tak bawa penumpang smpai ladang ternakan pun.. hhihihihi.. so kitorang round jer la naik tramp smpai ke tmpt naik tadi...
kalau nk ke tmpt ternakan mungkin kene naik bas berbayar kot.. sbb nmpk ada kaunter kt tmpt tunggu tramp/bas tu. babah ngan amsyar dh tak larat dah..termasuk ummi.. sbb cuaca panas gilerrr.. kitorang balik dan dpt masuk kereta jam 1:30tghri stuck dlm tu smpai 2:30ptg..amsyar lena tido kepenatan kt pangkuan, sbb jalan nk keluar kene ikut Pintu 2. so dpt la keliling tapak MAHA tu... mmg luas btul. Mungkin kami nk pergi sekali lg naik moto plak...terus gi ladang ternakan.



amsyar suke la aktiviti mcm ni.. tengok animal, pgg animal...
mcm2 expresi dia.sayangnye tak dpt gi ladang... next week kita pegi lagi k...
sib baik ada petting rabbit time nk masuk tapak exbition tu...


video



November 26, 2010

Owh bengkak susu...sakitnya nauzubillah!...



credit for mr.google. hope tak terfikir mende lucah ye..




Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Doa dipanjatkan di atas kurniaan rezki dan rahmat daripada Allah yang tak terhingga.. Alhamdulillah..segala puji bagi Allah..


Berita gembira 3 minggu lepas tentang kelahiran anak ketiga aunty Ana (best friend ummi time sekolah dlu smpai skrg) yang bersalin di GH Kelantan.. Sungguh comel anak2 aunty Ana. Dari Aiman, Ain dan si kecil Aina Fatma.
Ummi mmberi dorongan dan sokongan kepada aunty Ana utk mmberi susuibu sepenuhnya.. Sebab anak pertama dan kedua tidak dapat menyusu sepenuhnya sbb tiada sokongan dan ilmu yg mencukupi... So ummi share la ape yang ummi tau utk mmbntu kawan2 utk mmberi yang terbaik utk anak2 mereka...

Hari isnin lepas ummi dpt sms yang mengejut dari aunty Ana bitau dia kene bengkak susu dh 3 hari dengan demam sekali..dan nk pinjam pum susu. Waduh!!.. tak dapat ummi bayangkan mcm mane aunty Ana boleh bertahan begitu lama sekali.. cukup sehari ummi kene, terseksa jer rasenye.. Sape yang pernah menghadapi insiden bengkak susu tu jer la yg tau sakitanye mcm mane.. apa yg ummi boleh kata-- "sakit mcm nk mati".. tak tau la nk mati tu lebih sakit ke tidak.. mudah2an dipermudahkan mati ku nnti.. amin

Ummi pinjam kan pam spektra 3 ummi sbg bantuan utk keluarkan susu. Ummi mmberi sedikit pengalaman ummi buat mcm mane utk meredakan sakit bengkak susu ni.

* Sebaiknya berikan direct kepada bayi utk hisap lebih kerap. Tetapi kadangkala bayi tidak selesa menghisap puting susu yang bengkak dan tidak dpt membuat lekapan yang betul. So teknik seterusya boleh dibuat.

1. Tuam dgn mende panas. tak kesah la samada tungku kecil ke, botol kecil diisi
dgn air hangat ke, yg pnting tuam dari pangkal ke hujung breast yg sakit.

2. Lurutkan payudara dgn sikat juga mmbatu aliran susu utk lembutkan payudara
yang bengkak..

3. Di susuli dgn menggunakan teknik reverse massage di bhgn leher erola utk mmberi laluan
kepada saluran yg tersumbat kerana penghasilan susu yang over flow.

4. Picit gunakan teknik mermet (perah guna tangan perlahan2, tekan di bhgn leher puting shj)

5. Ulang perkara yang sama sehingga keluar susu lebihan yang terkandung
didalam breast dengan diiringi selawat ke atas nabi Muhammad s.a.w.
Maksudnya smpai breast lembik.


Point nye yg penting kt sini, bila dh ter bengkak susu (berlaku disebabkan tidak mengosongkan payudara selepas menyusukan anak dan production susu sgt lancar---pengambilan makanan berzat dan minum air mencukupi ) maka hendaklah keluarkan susu tersebut walaupun alirannye agak perlahan kerana bengkak dan saluran tersumbat. Mmg agak sakit, dan memenatkan tapi kene juga keluarkan susu tersebut. Dinasihatkan manage susu sebaik-baiknya..itu bab lain plak..

macam kes aunty Ana ni,menjelang hari ke 7 kene tahan wad sbb bengkak dh menyebabkan bernanah dalam. Nauzubillah.. semakin parah..adakah salah ummi mmberi tips dan nasihat sprt di atas tu ke... Ummi call mummy Alan mintak pandangan dan nasihat. Slps mndpt pendpat mummy Alan ak.a kak Haslina minta ummi hubungi mama Kamariah SusuIbu.com. Selepas ceritakan keadaan aunty Ana, mama kamariah pun mmg beri nasihat utk mmbuat reverse massage dan cara yang sama.. takde cara lain..

Sepnjg 5 hari Aunty Ana pergi ke 4 klinik termasuk refer ke hospital bermacam2 pendapat doktor dan MA berikan.. ada yang just bg ubat demam n antibiotik saje, dan ada suruh mengurut dgn bidan utk keluarkan susu dari payudara yang bengkak tu.. waduhhh!!! tu la kan... apapun, kita kene ada ckup ilmu dan bertanya dgn org2 yang pernah berpengalaman menghadapi situasi begini...

Sehingga hari ini, ummi tanye kaba aunty Ana dia keletihan dan kurang tidur sebab menahan sakit dan mengurut payudara yang sakit tu... Kasihan aunty Ana.. dahla hubby aunty Ana jauh nun di Kelantan sbb ada klinik di sana.. Apapun bersyukur aunty Ana masih ada mak ayah yang menjaga dan tengokkan aunty Ana n anak2 kt sini..

mohon semua doakanlah semoga aunty Ana kembali sehat dan dapat menyusukan anaknya dengan sempurna.. Kesakitan yang dialami juga mmberi impak pada mental dan fizikal dalam tempoh berpantang ni..



sarat dgn simpati;
ummiamsyar

November 23, 2010

Usah dibiarkan terlalai....


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...



Saya seronok bila terjumpe artikel yg bermanfaat dalam bab2 perkahwinan.., keibubapaan dan kehidupan seharian. Kali ni ummi nk en3 kan tentang kelalaian samada sedar atau tanpa disedari dalam mmberikan didikan kepada anak2..
Semoga dengan perkngosian ini, dapatlah mengingatkan utk diri saya sendiri dan kawan2 blogger yg sudi mmbaca artikel ini berada dilandasan dalam mmberikan didikan sempurna kepada anak2 bermula dari rumah dan menjadi insan soleh/solehah, berjaya di dunia dan akhirat....InsyaAllah!

---------------------------------------------

Anak-anak adalah amanah dari Allah SWT dan Ia sebahagian dari ujian Allah SWT kepada kita hamba-hambaNYA. Firman Allah SWT : "Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi Allah ada pahala yang besar." (QS. At-Taghabun, 64 : 15) Sebagai ujian, Ia akan dipertanggungjawabkan. Orang yang malang ialah orang yang mempunyai banyak anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat. Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda : "Tahukah engkau siapakah orang yang mandul? Berkata para sahabat : "Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak." Lalu Rasulullah SAW berkata "Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai banyak anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi manfaat kepadanya sesudah ia meninggal dunia." Maksud Al-Hadits, ini mungkin disebabkan beberapa kelalaian dalam mendidik anak-anak.

Kelalaian pertama :

Kurang berdoa

A. Kurang berdoa semasa mengandung.Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah :- Saidul (penghulu) Istighfar
- Doa memohon rahmat (QS. Ali Imran, 3 : 8-9)
- Doa memohon zuriat yang baik (QS. Ali Imran, 3 : 38)
- Doa agar anak mengerjakan solat (QS. Ibrahim, 14 : 40-41)

B. Kurang berdoa semasa membesarkan anak.
Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah :-
Doa agar anak patuh kepada Allah SWT (QS. Al-Baqarah, 2 : 128) –
Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (QS. Al-Furqan, 25 : 74) –
Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

Kelalaian kedua :

Banyak memberi ajaran tarhib (menakutkan) daripada targhib (dorongan atau motivasi) Ajaran tarhib antara lain seperti : -
-menakutkan anak-anak dengan sekolah.
-menakutkan dengan tempat gelap.
-menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau.
-menggunakan kekerasan dan paksaan waktu menyuruh anak tidur.

Kelalaian ketiga :

Tidak tegas dalam mendidik anak-anak.
- tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
- terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti saja tanpa mengerti perasaan mereka.

Kelalaian keempat :

Menegur anak secara negatif.
- mengeluarkan kata-kata kasar dan makian kepada anak-anak (terutama sewaktu marah).
- membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain.

Kelalaian kelima :

Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani, rohani dan intelektual.

Pendidikan intelektual lebih dipentingkan daripada pendidikan rohani. Apabila diberikan pendidikan rohani, pendidikan intelektual biasanya diberikan porsi yang lebih besar.
Sehingga tidak terjadi keseimbangan.

Kelalaian keenam :

Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak.Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a. : 'Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussein bin Ali ra. Ketika itu Aqra bin Habis At-Tamimiy sedang berada di rumah baginda.Berkata Aqra : "Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun dari mereka."Rasulullah melihat kepada Aqra kemudian berkata : "Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi."' (Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kelalaian ketujuh :

Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang baik.Orang tua tidak menunjukkan cara berpakaian yang baik dan sesuai syara bila berada di rumah, iaitu berpakaian secara seenaknya atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

Kelalaian kelapan :

Susunan rumah tangga yang tidak baik.Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara salah seorang dari ibu bapaknya.

Kelalaian kesembilan :

Membolehkan orang yang tidak baik perilaku, kesopanan, dan ahlaknya masuk ke dalam rumah kita, baik dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak.Apabila kelalaian ini terjadi, maka akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang dalam pertumbuhan.

Kelalaian kesepuluh :

Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton di TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangan dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syara' dan perbualan yang dapat merosak aqidah dan pemikiran anak-anak.

Kelalaian kesebelas :

Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak.Sebagai ibu bapa kitalah yang akan diminta pertanggungjawaban di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam. Sumber: light of islam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~Oven @ UmmiCupcakes~

~KeDaiKiTa 2U~

.::PENASIHAT & PAKAR LAKTASI MALAYSIA::.

PERSATUAN PENASIHAT DAN PAKAR LAKTASI MALAYSIA (PPPLM)
7A, Jalan Kolam Air, Kg Klang Gate Baru,
53100 Kuala Lumpur
TEL: 03 - 4107 3678 / Faks: 03 - 4107 2862
E-mel: ppplm@susuibu.org / Website: www.susuibu.org

Pn. Kamariah (SusuIbu)-Bangi
(603) 8925 4614
Website: susuibu.com

Pn. Rita Rahayu (MLO)-Seri Kembangan
+6(013)-3639567 / +6(016)-2076755
Website: http://www.momslittleone.com/

Puan Suraya (Lunatots) - Cheras
(012) 5880515
Website: http://www.diyaluna.com/diary/

Puan Farah Farhan - Shah Alam
(012) 6448091
Website: http://www.sarakids.com/blog/

Puan Zatul Hijanah - Klang, PJ
(016) 3855189

Puan Ida Murni - Seremban, Melaka dan Johor
(012) 2969054