.::MeNu BLoG::.

'ammar (10) Aaron Aziz (2) AdamHawa (2) Adania; Amaryllis (1) Aksi (11) Aktiviti (7) Amaryllis Premium Collagen; APC Putrajaya; APC (3) Ammar (6) Amsyar (36) Artikel (10) Artis (1) Astma (2) Babah (1) Baby makan durian (1) Bandung (3) Berita (1) Berita Dapur (2) Bersosial (16) Besday (4) Bicara Minda (1) blogger;abil fikri;DIM Abil Fikri ;http://abil4fauziah.blogspot.com (2) BoothAPC Putrajaya (1) Bowling (1) Bromo (1) CD (1) cerita (4) Cheese Tart (1) Chicken Pox (1) Contest (2) Cuti-cuti Indonesia (1) Cuti-cuti Malaysia (1) demam (4) Diana Danielle pregnant (1) DoubleA (3) Drama AstroHD (1) Durian (1) Durian Creep (1) Entry basi; Bersosial (5) Episod akhir (1) Family Trip (1) Farid Kamil (1) Felinna Inchloss (1) Figure Up PROMO (1) FinalAdamdanhawa (1) Gateway (1) Gathering SI (6) Good Friday (1) Hidangan Pengantin (1) Hidup dan matiku utk ISLAM (1) Hijrah 1434 (1) Hobi baru (1) Hotel (1) Iklan (4) Inchloss Lotion (1) indonesia (1) Info (9) Islam Sejahtera (1) Jalan-Jalan (1) JJMC (1) Kejadian (3) Korea (1) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA (4) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA ; Passport (2) Krabi; Travel; (1) KTO (1) kuih raya sedap 2013 (1) Kutu (1) Liburan (1) Little Caliph (2) Makanan (1) ManggaAds (1) Masak2; DIY (1) Melaka; travel (1) Menarik di Genting Highlands (1) milestone (1) MilkA Deal; (1) Mother's Day (1) NadiyaNisa (1) NadiyaNissa (1) Novel (1) novel 2015; hobi (1) Nuffnang (3) NuffnangOpenHouse2014 (2) NuffNangRaya Special Raya 2014;Nuffnang Event (1) Organic Cordyceps (1) other (2) Others (1) Pengertian Puasa;Puasa (7) Perkahwinan (1) Pregnancy Test (1) Produk Slim (1) Red Bella Body Wash (1) Resepi (6) Sabah (1) Saya Jual Produk; (1) Seju (1) Sekolah (1) Seoul (1) Shopping (1) Sosial Silah (1) Stok EBM (4) Surabaya (2) Tadika (1) Tadika YADIM (1) Taska Tasneem (1) Tips; StoryMory (1) Travel (5) Travel Agent (2) Trip; Bali; Honeymoon (3) Umi Ceritera (4) Ummi Ceritera (14) Ummicupcakes (1) Urus rumahtangga. (1) Video (6) Wad Paedratik Hospital Serdang (1)

.::U FoLLow Me , I tHaNk U::.

Meh Add Your BloG :

LETS CLICK GUYSS!~ TQ

July 24, 2011

Makin Kuat & Berani.

Entry terlepas lagi.

Sehari selepas kami kuar ngedet tgk wayang sempena wedding anniversary, hari berikutknya layan Amsyar lepaskan gian main bowling plak. Kasihan, kasut dia dh sempit time main ni.tapi ummi cuba jugak muatkan. Amsyar bukan suke sgt pakai kasut. tu sbb tak perasan kasut raye tahun lepas dh sempit. 

bukan nk cerita pasal kasut amsyar tapi pasal amsyar dah makin berani buat balingan dan kuat utk angkat bola ke lane. Keterjuaan still 100% bila nmpk bowling center kt mane2. tak puas main satu game, smbung ke entertaimnt games dpn pusat bowling Alamnda


video


 

video


video

puaskan hati dia...


sekian.


notakakiummi:
bila adik dh kuar nnti  main kt rumah ngan adik jer la ye...


July 23, 2011

Hutang.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
 
Hutang puasa dh abis blom? --sudah. Hutang Entry blog amsyar dh abis publish lom? muahahhaa.. lelambak lagi. Mood dan jadual kerja tak mengizinkan utk update selalu. Minggu ni dh FREE skit, tinggal buat pembetulan di saat2 akhir sekiranya ada sblm ummi mula cuti bersalin. Menghitung detik demi detik, cheh!, tetiba teringkat si KD tu plak.tak suke dia dah!!.

Cerita amsyar tetap mnjadi mainan jiwa. Gelagat dan patah bicara dia buat kami tergelak. Lepas ni abg amsyar ada teman baru... Si adik kecil msih dlm perut, tapi setiap pagi sblm pegi kerja msti salam ummi dan mintak salam baby sekali. Kalau ummi terlupa, amsyar yg dtg sndiri nk salam baby. Cabaran amsyar jadi abang dh tak lama lagi . Amsyar dh biasa sorang hampir 3 tahun. Mulai skrg amsyar kene kenal erti berkongsi, mengalah dan menjaga org2 yg terdekat dgn amsyar. Kecil2 kene pupuk kasih sayang antara adik beradik kan. Ummi ngan babah nk tengok amsyar rapat dgn adik2 selain ummi dan babah sbg kawan.

Hutang lagi satu perlu diingat sblm Ramadhan tak lama lagi, hutang utk meminta maaf dan memaafkan kepada orang yg ada wat silap dgn sengaja atau pun tidak.. Utk menjadi insan terbaik disisi Allah blum tntu, tapi cuba ikhlaskan hati utk memaafkan walaupun org tu tidak datang utk meminta maaf kt kita... Nmpk mcm mudah kan.Tapi sekurang2nya mencuba utk IKHLAS kan dalam setiap perkara. Ummi cuba dan kalian juga mesti cuba.





~jemputan kenduri tahlil & doa selamat  & cukur jambul 2-3 tmpt
sempena menyambut Ramadhan mengujakan amsyar--sbb ada acara rabut duit n gula2~
tmpt/kampung korang masih ada tak tradisi ni?

notakakiummi:
mcm nk ajar amsyr bangun sahur dan berpuasa la... terlalu awal ke?

July 15, 2011

Kenduri Kesyukuran.

Alhamdulillah... setiap tahun rezeki Nenek untuk buat kenduri kesyukuran sambut Ramadhan sntiasa ada. Gotong royong sesama ahli keluarga dikampung lebih seronok dan meriah. Selagi masih terdaya bak kata nenek... Dia takmo katering.

Kenduri tahlil arwah dan majlis akikah Mia Zahra Amani (anak bibik anje+maman apis) buat sekali gus. Tahun ni mak dapat hari Ahad 3 Julai  selepas Zohor. Kebiasaan majlis tahlil kesyukukaran dibuat dalam bulan Rejab n Syaaban so kene ikut giliran dan kene booking awal tarikh dan waktu. maklumla..rumah org lain pun buat juga...Biarlah gmbr2 kat bawah ni berbicara sndiri.. dari rewang2 smpai la  tahlil & cukur jambul Mia.





















Memilih.

Heish, entah ape peel amsyar. Sifat penakut dgn serangga, bunyi mende pelik tu mmg dh sedia maklum la. Sekarang ni tambah satu lagi yg dia takut ialah takut nk dekat atau nampak budak/orang yg kurang skit rupe value nya. Maksudnye muka orang tu hitam ke, tak lawa atau kategori tak brape nk berupa la.. 

Mmg la elok memilih kawan.Tapi bukan dari segi paras rupe nak oiii.. Ummi ngan babah tak ajar pun amsyar menilai dari segi itu.. Asalkan org tu baik dan nk berkawan ngan kita dan tak ajak perkara2 tak senonoh berkawan la.. ummi tak marah.. Kejadian yg wat ummi sakit hati, bila petang smpai rumah ada la 1/2 jam sblm pukul 7 nk main dgn kawan2 kejiranan kt tmpt tinggal tu... Masing2 dh kenal amsyar...lagi2 abg faiz anak aunty liza tu.. Amsyar smpai depan rumah, terus laung2 nama amsyar.sgt welcome nk main bersama.. Tapi amsyar plak suke wat perangai dia, org tegur skit, mencebik, org terjerit2 skit, dia perasan org tu marah dia, org hon suh ketepi sbb main kt tgh jalan kan, dia kata org tu marah jugak... haisssh, leceh btol la anak bujang sorang ni. Dan paling tak bole bla dia takut dgn salah sorang budak yg main tu, anggaran umur budak tu darjah 2 atau 3 la.. tapi besar dari yg lain2. Muka budak tu itam manis, suara ada garau2 skit... Amsyar elok2 pgg basikal, terus terbantut hajar nk bermain bersama sbbkan ada budak tu.... Sabo jer la aku sbg ummi ko ni ha.... Bila abg faiz ajak main pun dia bole patah balik masuk rumah sbb mmg tak mo main sbb ada budak tu... last2 ummi malas nk layan, ummi suh amsyar masuk rumah jer la tengok tv. smbil2 tu ummi mengomel ngan amsyar. Wat muka sedih tak bole bla punye.... ha, tengok la tv. kang kul 7 time org dh masuk rumah sume, bole plak dia ajak nk kuar main basikal..  NO WAY!! SAPE SURUH PENAKUT SANGAT. Main jer la ape yg ada kt dalam rumah selagi tak ubah perangai penakut tak bertempat tu... 


Ummi pun tak tau nk wat ape. Parents yg kt luar sane, ada tak cadangan dan idea mcm mane nk bg anak teruna ummi sorang ni jadi berani skit.




July 13, 2011

Wordless Wednesday :Ma vs Ar

Malaysia vs Arsenal – Arsenal Asia Tour 2011

                                                                               vs


 @

~Home Sweet Home  Stadium ~

Time: 8.45pm


b, jgn balik lewat tak syiok tengok sorang2..  ; )

BERSIH.


Di suatu malam yang hening, ketika amsyar dh lalok ngan babytv nye.



Kami berdua jalankan operasi BERSIH di bilik bawah.....Sesi 5S(sisih, susun, sapu,simpan,....?...) jadi lebih panjang sbb melayan warkah2 cinta kami berdua..




siap ada duit seringgit besi kt tgh kad raye ni..



thethehehehe... poyoss kan ;P
1st kad cinta ummi bagi kt babah tahun 2000.. gigih wat sndiri tau..


ayat-ayat cinta sedang dilagukan..
kalo skrg ni suh tulis mcm tu, sumpah tak reti.. 


wallawey.. kelakor la.. hihihi.


tapi kad yang terakhir sekali ni lebih bermakna utk 
seorang yang bergelar abang...

.


.

.

.

.

.

.

.


.


.


.
.


kad dari sape ni yer bang????..
rupenye daripada maksu (adik kecik babah) utk ulangtahun babah ke brape tak ingt..
Artifak2 mcm ni sayang nak dibuang..kemas la berpuluh kali pun, lusuh mcm mane pun masih nk simpan sbg tanda ingatan dan kenang-kenangan utk bila dh tua nnti. mcm nk frame kan pun ada.. muahahha..


dapat la 1 beg beso kertas2/dokumen yg tak pakai yg perlu disisihkan... nk jual ke nk bako??.. ermmm, masih tersandar kt tepi pintu bilik.



notakamiummi;
ada satu lg operasi perlu di jalankan sebelum bersalin. dh bersalin kang, mau bersarang n berdebu rumah. 

July 11, 2011

Anniversary.

Backdated story

Selamat ulangtahun perkahwinan buat kita.... 

~bersatu.bersama.selamanya~
07.07.07

1st Wedding Anniversary 07.07.2008
pregnant kan amsyar..just family wat pot luck makan2 dirumah kitorang...family lebih ingt nk celebrate our 1st anniversary nih..


2nd Anniversary 07.07.2009
amsyar dh dekat satu tahun... takde ape2 sambutan, just ummi amik cuti ummi pegi saloon wat rambut n  wish each other. babah work pagi tu, tak dpt cuti.. :(. Belah petang gi tengok wayang Trasnformer juga di Alamanda kalau tak silap~ ummi lap babah, babah lap ummi. thats all.. :D


3rd Anniversary 07.07.2010
kami pilih date ke Sabah bersama family on our 3rd anniversary..-- time tu ada kt Kundsang. 3kuntum ros sempena hari tersebut..


4th Anniversary...... 07.07.20119 (khamis lepas..)
perut sdg sarat anak kedua,tapi tetap ada hati utk spent time with chentahati.Pastinya masa utk berdua-duaan sgt terhad, melainkan hari2 special mcm ni...Nonton movie la pastinya.. lagi2 Transformer mmg ditayangkan pada date special kami nih. 1st Julai dh beli tiket on9 --lokasi pilihan di  Time Square KL. Berhajat sgt nk gi berjimba2 kt situ--ada tmpt memanah, ada tmpt nk karok. Lama sungguh tak berjalan2 tanpa sebab nih. Alasan tersendiri, malas nk berjalan mengukur setiap inci kedai2 yg ada dlm tuh..

 3D Maxx di tingkat 10

 smntara tunggu masuk panggung..amik gmbr ngan Optimus Prime

bersedia kita???? yok panas punggung dlm panggung


selepas hampir 3 jam dalam tu,bg ibu mengandung mane bole tahan dok lelama cenggitu.. mak dh tak tahan nk bertahan utk meneruskan planning asal.. hahaha. dh menyerah, serius tak larat. bole larat berjalan ke tempat paking saje.. muahahhaa.. kuar dari situ jam 3ptg.On the way pulang dh nmpk sesak ke arah KL. cepat2 kuar KL sblm bersaing dgn org pulang ke kantor..


Kami makan di Bangi saje.... perancangan nk makan disuatu tempat yg sangat2 sy teringin terpaksa dilupakan. InsyaAllah nk pegi juga tempat tu sblm bersalin ni.. nak jugak..! nak jugak!.. hehe


Ok la tu kan... dpt spent time 1 hari mcm tu seronok gak..dh lama tak jalan berdua.. selalunya ummi asik terkenangkan amsyar bila kuar berdua ngan babah..tapi babah pun menyimpan hati gak nk kuar bedua2 gitu.. Ok la kan. itu saje cerita anniversary kami.. Amsyar kene tinggal..hahhaha 
Jemput amsyar seperti biasa kt rumah mak Awi.. ;)
Ummi sntiasa memanjatkan kesyukuran dan inginkan kebahagian dan kerukunan rumahtangga(walaupun gaduh2, masam muke, marah2 mnjadi makanan seharian kita, tapi disebalinya itu ada tersembunyi kasih sayang yang menebal tidak dapat tidak salah sorang takde rase sunyi sgt) agar terus berkekalan hingga ke akhir hayat.. Nak selalu berdating time anniversary tanpa gangguan anak2.. Kami sntiasa ternanti2 kan setiap tahun bila menjelang wedding anniversary kami.baru syiokkk!. Mende sekali sekala tu kan 'lagi BEST!!'



Bersambung kisah keesokannya-ummi ngan babah cuti sehari lg ~layan amsyar plak...

July 6, 2011

Wordless Wednesday: Pecah


Gara-gara si amsyar suke panjat pakai kerusi dia capai ape yg dia nak kt kabinet dapur..Inilah jadihnya..

Duduk jauh2, sblm ummi hambat dgn rotan. mood~ nk marah, tapi tak jadi bila tengok muke dia yg sangat innocent.

notakakiummi;
selalu rase belas kasihan dan simpati dgn si anak dan selalu juga terrrr 'marah' jika dia buat salah tapi si anak tak heran pun..

July 5, 2011

BabyQuake.

Assalamualaikum dan salam ceria semua...

Alhmdulillah, masih berkudrat nk datang kerja dlm minggu ke 35 nih. Mcm2 rase badan ni-letih, lesu, lenguh, tak selesa dan paling sukar utk dibendung lg lepas makan konfem tersengguk2 dan terus tertido. Itu sume anugerah dan nikmat bagi ibu mengandung. Rase payah, tapi esok bila dh bersalin 2-3 tahun tak pregnant windu plak nk menikmati/mengalami sume tu.. huhuhu..

Setiap pagi, adik amsyar akan mulakan harinya dgn buat senaman aerobik. Smpai tendang2 meja bagai..sbb perut ummi mmg dh cicah meja.. Ofismate pandang ummi pun dh naik kesian, mcm tak larat sgt dah nk berjalan bawak perut ni. Mane2 ummi pergi dan org tengok pun akan ada rase simpati dan pelik tengok perut ummi yg besar ni... Mcm tak sesuwai perut ni kt badan ummi..Lantak la... , bila mereka memandang rase berat, ape lagi kita yang mmbawanye... Besar pahala dan ganjaran ummi dapat.. Mmg tak berangan nk rupe ibu hamil yg comel,sbb perut ummi sgt besar...Jom layan moment ummi ngan adik amsyar kt dlm nih.



video 



notakakiummi: 
dlu2 nenek mengandungkan ummi takde nye dpt rekod gini..tau2 ummi dh besar..untung anak2 zmn skrg.mudah2an menjadi kenangan terindah buat kita sekeluarga..

July 1, 2011

Babytv.




 
Tak boleh jadi nih. Sampai jer rumah kalo tak main kt luar, dh pndai mintak "ummi.. babytv mi... " . channel 618.  Dah tak berminat sgt nk tengok Playhouse Disney - channel 613. Mybe dh buhsan ulang2 cerita kartun yg sama...

Skrg ni, ummi terpaksa la layan jugak, bg dia tak mo nangis.. Ummi baru pgg remote jer.. dh mencebik2 muka "ummi...tak payah tukar mi...tak payah tukar...." smpai babah dh balik baru amsyar tak byk songeh sgt.. Menangis pun skjp jer la..sbb babah akan sound, nangis la kuat2 lagi...nangiss... automatik dia akan stop.. Ummi plak jenis tak smpai hati... Kebaikannya, ummi bole wat keje2 lain sbb amsyar leka layan Babytv ni. tapi lepas kul 10:30mlm  if amsyar tak tido lg, ummi on channel ni, bg amsyar mamai.... Mujarab la setakat ni.... tiba2 dgn  ummi sekali pun ZzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZ....


notakakiummi:
dh mcm senak2 dh perut ni, adik amsyar makin aktif..semoga sehat dan dipermudahkan bersalin..amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~Oven @ UmmiCupcakes~

~KeDaiKiTa 2U~

.::PENASIHAT & PAKAR LAKTASI MALAYSIA::.

PERSATUAN PENASIHAT DAN PAKAR LAKTASI MALAYSIA (PPPLM)
7A, Jalan Kolam Air, Kg Klang Gate Baru,
53100 Kuala Lumpur
TEL: 03 - 4107 3678 / Faks: 03 - 4107 2862
E-mel: ppplm@susuibu.org / Website: www.susuibu.org

Pn. Kamariah (SusuIbu)-Bangi
(603) 8925 4614
Website: susuibu.com

Pn. Rita Rahayu (MLO)-Seri Kembangan
+6(013)-3639567 / +6(016)-2076755
Website: http://www.momslittleone.com/

Puan Suraya (Lunatots) - Cheras
(012) 5880515
Website: http://www.diyaluna.com/diary/

Puan Farah Farhan - Shah Alam
(012) 6448091
Website: http://www.sarakids.com/blog/

Puan Zatul Hijanah - Klang, PJ
(016) 3855189

Puan Ida Murni - Seremban, Melaka dan Johor
(012) 2969054