.::MeNu BLoG::.

'ammar (10) Aaron Aziz (2) AdamHawa (2) Adania; Amaryllis (1) Aksi (11) Aktiviti (7) Amaryllis Premium Collagen; APC Putrajaya; APC (3) Ammar (6) Amsyar (36) Artikel (10) Artis (1) Astma (2) Babah (1) Baby makan durian (1) Bandung (3) Berita (1) Berita Dapur (2) Bersosial (16) Besday (4) Bicara Minda (1) blogger;abil fikri;DIM Abil Fikri ;http://abil4fauziah.blogspot.com (2) BoothAPC Putrajaya (1) Bowling (1) Bromo (1) CD (1) cerita (4) Cheese Tart (1) Chicken Pox (1) Contest (2) Cuti-cuti Indonesia (1) Cuti-cuti Malaysia (1) demam (4) Diana Danielle pregnant (1) DoubleA (3) Drama AstroHD (1) Durian (1) Durian Creep (1) Entry basi; Bersosial (5) Episod akhir (1) Family Trip (1) Farid Kamil (1) Felinna Inchloss (1) Figure Up PROMO (1) FinalAdamdanhawa (1) Gateway (1) Gathering SI (6) Good Friday (1) Hidangan Pengantin (1) Hidup dan matiku utk ISLAM (1) Hijrah 1434 (1) Hobi baru (1) Hotel (1) Iklan (4) Inchloss Lotion (1) indonesia (1) Info (9) Islam Sejahtera (1) Jalan-Jalan (1) JJMC (1) Kejadian (3) Korea (1) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA (4) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA ; Passport (2) Krabi; Travel; (1) KTO (1) kuih raya sedap 2013 (1) Kutu (1) Liburan (1) Little Caliph (2) Makanan (1) ManggaAds (1) Masak2; DIY (1) Melaka; travel (1) Menarik di Genting Highlands (1) milestone (1) MilkA Deal; (1) Mother's Day (1) NadiyaNisa (1) NadiyaNissa (1) Novel (1) novel 2015; hobi (1) Nuffnang (3) NuffnangOpenHouse2014 (2) NuffNangRaya Special Raya 2014;Nuffnang Event (1) Organic Cordyceps (1) other (2) Others (1) Pengertian Puasa;Puasa (7) Perkahwinan (1) Pregnancy Test (1) Produk Slim (1) Red Bella Body Wash (1) Resepi (6) Sabah (1) Saya Jual Produk; (1) Seju (1) Sekolah (1) Seoul (1) Shopping (1) Sosial Silah (1) Stok EBM (4) Surabaya (2) Tadika (1) Tadika YADIM (1) Taska Tasneem (1) Tips; StoryMory (1) Travel (5) Travel Agent (2) Trip; Bali; Honeymoon (3) Umi Ceritera (4) Ummi Ceritera (14) Ummicupcakes (1) Urus rumahtangga. (1) Video (6) Wad Paedratik Hospital Serdang (1)

.::U FoLLow Me , I tHaNk U::.

Meh Add Your BloG :

LETS CLICK GUYSS!~ TQ

October 30, 2012

SURABAYA Part 2

sambungan dari  Part I

 







-petang hari ke-2 tu kami bergerak menuju ke BROMO... dalam perjalanan kami singgah di HOLLAND BAKERY -beli roti utk bekalan ketika di BROMO nnti. Imaginasi kalo nk ke bromo ni mcm ala2 Cameron Highland / genting.. Tanah tinggi dengan suhu sejuk menusuk tulang... angin dingin, smpaikan tidur kt atas tilam mcm tido atas air... hihhi sejuk..




Suasana hotel Bromo Permai I

-Sampai di Hotel BROMO Permai jam 9pm, time to sleep sbb seawal jam 3pg adik2 ngan husbnt nk ke Penajjakan 1 - view matahari terbit, ke savannah menikmati pemndgn padang rumput yg lawa dan ke kawah. sy yg kene tinggal sbb ada anak2 kecik. derang kata tak brape sesuai dan tak sesuai pun utk bawak ke puncak... so duduk saje n nikmati kesejukan dan kedinginan pagi di hotel Bromo Permai. sbnrnye dari hotel ni boleh jer menikmati pemndgn matahari terbit... cuma dh siang2 tu ada sorang housekeeper tu bitau dan bawak kt tempat utk tengok view menarik dari sekitar hotel... rugi sungguh saya tak bangun pagi tu!... subuh pun ada terlajak skit, sbb tak teringt dok kt indonesia.. haha







DAY 3

- awal pagi jam 3 (sebelum ayam berkokok) Sarmin's SonsDOts bersiap2 hendak ke Penajakan I- iaitu tempat view matahari terbit dari puncak bukit.. Selepas tu ke Kawah Gunung Merapi dan ke Savanah.. Kalau nak ke tempat2 begini memang sesuai sangat la bawa kamera DSLR.. Encik Adi ada LUMIX LX3 dan adir ipar ada SONY dslr model tak tau.. Gambar2 almost dari kamera mereka berdua ni lah..mak tompang tepek jerrrr...:D






   Awesome.View dari Pananjakan I di pagi hari.


   Bergaya mcm ala2 model. kunun...
3 lokasi menarik yang mereka lawati.. Kalau ke Surabaya tak sah iaitu BROMO - Pananjakan utk view matahari terbit & menikmati angin dingin di sana, SAVANNAH- dataran rumput menghijau kalau kene pada waktunya mmg cantik menghijau dan BROMO-

mood : terkilan tak dapat ikut sama tapi takper  next time la eh.repeat Surabaya berdua utk aktiviti adventure nih. saya suke... weeeeeeee~~..







bulan penuh malam tu..cantik menawan.





















- saya dgn anak2 bersama mertua yg tak join gi tempat2 best ni  bersarapan pagi di restoran hotel tersebut--nasi goreng, mee goreng, telur dadar goreng digulung nmpk mcm kuih ketayap hehe, tembikai dan air teh n kopi O. waaahhh. masih betahan lagi dgn hidangan sebegini utk hari kedua.. huhu.

-x segan2 mintak tolong orang restorang masakkan bubur nasi ayam kentang utk anak saya..diletakkan dalam 3 bekas kecil utk dimakan 3 kali smpai mlm. hehe. upah 30,000 rp jerk.. ibu2 yg travel, sy juga nk bg tips kt anda jgn berat mulut utk bertanye tentang servis yg begini dimana2 tempat anda pergi. Sometimes bila kita bertanya kepada orang yg tepat  dan memahami mereka tidak keberatan utk buat. So sepnjg tempoh 3 hari Ammar dapat menikmati bubur nasi fresh yg dimasak. 

-jam 11pg kami bergerak turun selepas Sarmin's SOnsDots pulang dari mendaki. Bagi derang rehat2 kjap dan bersiap mandi2 pastu terus kan perjalanan turun dari Bromo tak singgah mane2 masa turun tu cuma menikmati keindahan dan panorama aktiviti penduduk kt situ yg berladang dan mmbawa hasil tanaman. Bawang, kentang besar2  nyah... Rumah rapat2 dan almost non-muslim. 

- smpai di persimpangan keluar dari Bromo jam 12 :30 tghri. singgah makan di Warong Pak Soleh. Makan tenghri ngan solat kt situ.. lauk2 nye sprt biasa la.. nasi+ikan gurami+pecel + penyet air tea O kopi.. (*___*) pitam.Dah tak bole masuk tekak tapi sbb lapar layan jer la... 


Taman Safari II

- teruskan perjalanan ke Batu-Malang . Kami ke Taman Safari II -- tengok2 binatang. tiket di urus oleh supir. kitorang senyap jer dlm van. sbb bole dpt harga  tiket local. kalau rate tourist mahal skit.. kt dlm taman ni kita bole bertembung dgn binatang n bole bg makan pisang n carrot kita bole beli di luar safari.. pak supir Bahtiar jugak yg belikan... kami duduk dalam van saje...


pisang dan carrot ada dijual diluar taman safari sbg habuan binatang yg mendekati van kami. Pisangnya sedap dan manis sekali.. hehehe.
 Yang kt dalam van pun lapar ape..


nyum!..nyum!!...aku pun tak ingt bintang ape yg makan ni.. hihi
kuda ke?..


singgaaaa... melintas jalan.






senget2 mulut nk capai mknn. takut dia meludah.












Sekitar hotel Gradia



- abis aktiviti tengok dan bg makan binatang kami terus ke hotel penginapan kami di Gradia di Batu. Mkn mlm di restoran bamboo.--terbaik tempat ni.. selesa dan makanan nye enak2... mintak telur goreng ceplok! utk anak saya makan ngan kicap SEDAAAP. mmg sedap menjlat jari. saya mkn pun bertmbh nasik. semata2 kicapnye yg enak. pesan kt supir sy nk beli kicap sedapp ni. tak kira apapun yg terjadi.. hihi

- bilik di hotel Gradia takde kipas atau ekon yer.. sbb otomatik dingin malam tu meresap ke tubuh badan menjelang tengh malam... so tak perlu risau kepanasan.. kawasan Batu Malang masih boleh dikatakan kawasan sejuk tapi tak sesejuk BROMO>

 - aktiviti malam rehat... dh tak larat nk jalan2 ke Jatim Park or lain2.. sy capek dukung anak kecik yg tengah lasak tak bole nk pegang statik.. hehe















DAY 4



- TEPATI WAKTU JAM 7PAGI MESTI SUME DH SIAP. sbb nk merempit ke bbrp tempat sekitar batu /Malang sebelum berangkat pulang jam 6pm. pagi2 kami ke Air Terjun COBAN RONDO. mmg terbaik tempat wisata ni. bersih sbb terjaga tak nmpk sampah sarap merata2 pun.. asyik nmpk orang menyapu jer kiri n kanan kawasan air terjun ni... berjalan sedikit utk melihat air terjun tersebut. cuaca pun just nice.. i like this place!


 - gmbr air terjun ( esok aku upload) ekekeke...

- makan jgung bakar  beli kt dpn kawasan air terjun, dan cenderamata. sgt murah beli kt sini compare beli kt tmpt2 lain.. saya beli key-chain yg dperbuat dari tulang lembu. 3,000rp jer satu.








Ladang Epal Kota Malang

-terus kami ke ladang epal persendirian. pak supir bahtiar jer kenal owner ni.. kalo nk pegi kene melalui supir ni.  nk masuk kene bayar. tak brape ingt, sbb ditaja kan.haha. dlm ladang tu makan la sepuasnya. caranye, makan2 skit buang petik lagi, pastu rase tak sedap buang dan petik lagi. dan lagi... hihi.. penjaga ladang ni tak pasti la owner atau pekerja sebijik rupe FIzz FAiruzz.. sgt perasan mamat ni bila kitorang kata muke dia mcm aktor popular Malaysia.. hahahahha. siap tulis nama FIzz fairuz kt kertas utk tujuan promosi diri lerrr tewwww.... huhuhu

-beli 2kilo epal sekilo 15,000rp jerk.... dalam 8 biji saiz sederhana. saiz dia tak standard mcm epal new zealand ke ape.. ala2 epal fuji tu. kaler pun tak brape merah tapi tetap sedap di makan walaupun masih kecik2...

-pastu kitorang terus ke TanggulAngin -- tak seindah kaba.. tak beli apapun, terus kami ke Indah Bodir. dalam kedai /butik tu ada baju2 dh siap,ada kain2 baju batik ada juga telekung sulam dan baju kanak2..  time ni dh suntuk jugak nk gerak ke Airport. smpai anak aku nk bernti terkencing pun mak mertua suh tahan n kencing dalm botol sbb takut tak sempat ke TanggulAngin dan Indah Bodir. muhahahhaha.. semngt nk menyoping tu..

-kicap aku masih tak dpt time ni.. aku mintak pak supir singgah jugak la mane2 utk aku tidak kempunan dgn kicap botol comel jenama sedaapp tu. sbb kt mesia takde.aku tetap berharap. last2 dapat jugak supir tu singgah kedai mcm ala2 7E tu.. dapat la laki aku beli 3 botol.. walaupun ada org kta "tak yah la... wat ape...". hehehe.

Sekian sahaja family Trip 2012. Skrg ni saya sibuk uruskan TRIP  Family Rinching - Padang 2013 plak. Aku mengurus jer la... tak nak ikut sbb kami sekeluarga kecik ini ada destinasi yg lebih penting untuk dituju. InsyaAllah. Sume masih dalam perancangan.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~Oven @ UmmiCupcakes~

~KeDaiKiTa 2U~

.::PENASIHAT & PAKAR LAKTASI MALAYSIA::.

PERSATUAN PENASIHAT DAN PAKAR LAKTASI MALAYSIA (PPPLM)
7A, Jalan Kolam Air, Kg Klang Gate Baru,
53100 Kuala Lumpur
TEL: 03 - 4107 3678 / Faks: 03 - 4107 2862
E-mel: ppplm@susuibu.org / Website: www.susuibu.org

Pn. Kamariah (SusuIbu)-Bangi
(603) 8925 4614
Website: susuibu.com

Pn. Rita Rahayu (MLO)-Seri Kembangan
+6(013)-3639567 / +6(016)-2076755
Website: http://www.momslittleone.com/

Puan Suraya (Lunatots) - Cheras
(012) 5880515
Website: http://www.diyaluna.com/diary/

Puan Farah Farhan - Shah Alam
(012) 6448091
Website: http://www.sarakids.com/blog/

Puan Zatul Hijanah - Klang, PJ
(016) 3855189

Puan Ida Murni - Seremban, Melaka dan Johor
(012) 2969054