.::MeNu BLoG::.

'ammar (10) Aaron Aziz (2) AdamHawa (2) Adania; Amaryllis (1) Aksi (11) Aktiviti (7) Amaryllis Premium Collagen; APC Putrajaya; APC (3) Ammar (6) Amsyar (36) Artikel (10) Artis (1) Astma (2) Babah (1) Baby makan durian (1) Bandung (3) Berita (1) Berita Dapur (2) Bersosial (16) Besday (4) Bicara Minda (1) blogger;abil fikri;DIM Abil Fikri ;http://abil4fauziah.blogspot.com (2) BoothAPC Putrajaya (1) Bowling (1) Bromo (1) CD (1) cerita (4) Cheese Tart (1) Chicken Pox (1) Contest (2) Cuti-cuti Indonesia (1) Cuti-cuti Malaysia (1) demam (4) Diana Danielle pregnant (1) DoubleA (3) Drama AstroHD (1) Durian (1) Durian Creep (1) Entry basi; Bersosial (5) Episod akhir (1) Family Trip (1) Farid Kamil (1) Felinna Inchloss (1) Figure Up PROMO (1) FinalAdamdanhawa (1) Gateway (1) Gathering SI (6) Good Friday (1) Hidangan Pengantin (1) Hidup dan matiku utk ISLAM (1) Hijrah 1434 (1) Hobi baru (1) Hotel (1) Iklan (4) Inchloss Lotion (1) indonesia (1) Info (9) Islam Sejahtera (1) Jalan-Jalan (1) JJMC (1) Kejadian (3) Korea (1) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA (4) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA ; Passport (2) Krabi; Travel; (1) KTO (1) kuih raya sedap 2013 (1) Kutu (1) Liburan (1) Little Caliph (2) Makanan (1) ManggaAds (1) Masak2; DIY (1) Melaka; travel (1) Menarik di Genting Highlands (1) milestone (1) MilkA Deal; (1) Mother's Day (1) NadiyaNisa (1) NadiyaNissa (1) Novel (1) novel 2015; hobi (1) Nuffnang (3) NuffnangOpenHouse2014 (2) NuffNangRaya Special Raya 2014;Nuffnang Event (1) Organic Cordyceps (1) other (2) Others (1) Pengertian Puasa;Puasa (7) Perkahwinan (1) Pregnancy Test (1) Produk Slim (1) Red Bella Body Wash (1) Resepi (6) Sabah (1) Saya Jual Produk; (1) Seju (1) Sekolah (1) Seoul (1) Shopping (1) Sosial Silah (1) Stok EBM (4) Surabaya (2) Tadika (1) Tadika YADIM (1) Taska Tasneem (1) Tips; StoryMory (1) Travel (5) Travel Agent (2) Trip; Bali; Honeymoon (3) Umi Ceritera (4) Ummi Ceritera (14) Ummicupcakes (1) Urus rumahtangga. (1) Video (6) Wad Paedratik Hospital Serdang (1)

.::U FoLLow Me , I tHaNk U::.

Meh Add Your BloG :

LETS CLICK GUYSS!~ TQ

December 30, 2010

Amsyar..Bola...Bear & Welcome 2011.


Assalamualaikum... dan salam sejahtera.... Maaf deh.. ambo lambak update belog ambo nih sejak minggu lepas lagi ke... hihiihi.. pesal ghoyak kelate nih.. Suke beno ambo dgn Khairul fahmi gaknye.. keeper Malaysia yg beraksi hebak sepanjang piala Suzuki. tahniah n syabas buat team Harimau Muda termasuk harimau kecik bimbingan cik suami sape lagi kalo bukan my super dooper hero Amsyar Wafiq. Harimau jinak2 tapi sepakan bola dh makin kencang skrg dan ada gaya, mutu, keunggulan... :D Ummi sedang cair dgn goal keeper malaysia - Khairul Fahmi Che Mat ni.



gaya-mutu-keunggulan- itulah amsyar wafiq



tetiba ada perasaan dihati if Amsyar jadi Keeper kebangsaan pun takperla..


dalam ketangkasan amsyar bermain bola ada masa dan ketikanya dlm hati ada taman jugak..


"sayang.... bear..kasihan dia..."
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


UTK TONTONAN BG 18 TAHUN KE ATAS SAJE YER..
SEBARANG PENGARUH NEGATIF ADALAH TANGGUNGJAWAB
MEMASING..

sowi amsyar... tujuan ummi 1 saje tunjukkan betapa amsyar seorang
yang penyayang.. mudah2an tau mmbezakan sayang & kasih
utk Ibubapa, kekasih dan kasih abadi kepada Allah s.w.t kelak nnti.
LOve u.. mmmuuuahhh!!..



video


belongs to:
babah&ummiamsyar..

December 23, 2010

Last Support Group Meeting SusuIbu.com 2010



Assalamualaikum dan selamat sejahtera... Ummi ingin warwarkan kepada ibu2 dan bapa2 yang berkelapangan dan tidak ada apa2 program (yg dok rumah tengok tv jer kan) dan ada hati nk tahu pasal brestfeeding bole join salah satu aktiviti ahli SusuIbu.com --small grouping bagi membincangkan topik yang berkaitan tentang susu ibu. Anda diajak berdiskusi bersama-sama dlm kumpulan utk mmberi pendapat, mendgr sharing dari org lain tentang topik yang akan diberikan. Utk SGM ahad ni bertajuk Educating People Around Us on Breastfeeding --dalam bahasa pasarnya menyekolahkan orang2 sekeliling kita tentang penyusuan susu badan. :D


SEMBANG2 ILMU PENYUSUAN IBU - SGM2010 KE-9
(26/12/2010-Ahad)
Taman Tasik Cempaka, Bdr Baru Bangi

(port berdiskusi berdekatan dgn playground kt tmn tasik Cempaka, masuk ikut belah PKNS punye open parking area. boleh faham ke apa yg sy tulis di atas?..



Utk mengesahkan kehadiran boleh KOMEN reply
ruangan di bawah
forum SUSUIBU.com di sini


*bg org sekitar Kajang-Bangi takde mslh nk cari lokasi, tapi bg mereka yg tak pasti dimana port berdiskusi boleh hubungi ummi utk tunjuk arah..insyaAllah saya bantu.

December 22, 2010

Blog Taknakgemuk.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Semoga rakan2 sentiasa dirahmati oleh Allah s.w.t

Kisah hari ni tentang kisah motivasi utk turunkan berat badan.. Maklumla ummi adalah salah seorang org mesia yg obesiti. Apa itu obesiti?? --golongan org yg terlebih makan dan tidak hirau dgn pengambilan kalori karbo n lemak dlm pemakanan seharian dan tidak membuat sebarang senaman utk membakar lemak/tenaga berlebihan dalam badan.. terukkkksssss kannnssss...

Seorang teman ofis berkongsi tentang blog TakNakGemuk.com kisah seorang budak lelaki yg dulunye gemukksss skrg sudah kurus. Sangat la ummi teruja utk menjalani cara dia mengurangkan berat badannya menggunakan kaedah Atkins Nutritional Approach / Atkins Diet. setakat teruja saje takde maknenyerrrrrr.... :P



adik Dzul glamersss... kilang produk kurus pun
bole tutup ngan saranan ko ni dik non..

Baik korang baca sendiri isi blog adik Dzul ni, ummi tak mo la ceduk masuk sini... sharing n warwarkan info pasal blog adik Dzul ni pun dh rase puas dah.. apa yang penting berazam bersungguh2 ikut saje program pemakanan yg dah diaturkan dalam tempoh induction then bitau la progress korang kt kt sini ek..... Chaiyoookkk!!!


*teman sebantal sy amatlah teruja bila tau ada kaedah yg lebih mudah nk berdiet dgn cara makan ikan, ayam & daging.. ekekeke.. tak pernah2 siang ikan, terus pndai siang ikan.. cayang kt org ittew.. ;) wink!!...


salam diet;
ummiamsyar

Sekelip mata jer perhabis RM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

last week adalah minggu ummi rehat skit selepas setel kerja.. tangan ini menggatal surf blog berupa kedai beraneka..di tmbhl agi mmg ada niat utk membeli sebarang dua di mana yg kenan dek hati.. Ummi buat ni sbb dh hampir2 waktu gaji kan..so apa salahnye gunakan belen2 gaji yg ada tu skit utk kepuasan diri... moh ikut cara ummi nih. ummi tak mengajar, tapi sekali sekala kalau nk buang tebiat apa salahnya.. duit kita, kita yg bekerja so tak salah utk mmbeli ikut suka hati tanpa perlu persetujuan mane2 pihak..tidak di amal selalu, takut menjadi addicted. ngeeeeeee...

Pertama sy klik ke sini

http://qirdina.blogspot.com/

mmbeli sepasang telekung basahan


selepas itu sy ke sini

http://decodiy.blogspot.com/


tak ckup dengan itu, teruja dgn satu mende lagi


http://www.wallstickers.com.my/


tolong promote bisnes ofismate sy..terambik la 2-3 design..
camno tu... :P

ka ching..
.
kacing..
.
..
kacing...
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
$


Rm300 dh terhabis dlm sekelip mata...

tanpa perlu ke butik, ke ikea, ke kedai perabot dan sebagainya..
duk diam2 depan pc, cuma mata kene teliti dan jari jemari saje pilih dan bayar.
so... dh bershopping di depan pc :D

mudah kan..kan..kan..


so sudi-sudilah ke kedai ni plak..

http://kedaikita2u.blogspot.com/

:)


*tunggu warehouse sale utk baju amsyar plak..



December 21, 2010

Bowling tourney kejiranan kami@ Alamanda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Ummi dapat sms hari jumaat lepas dari AJK kejiranan kita pasal pertandingn bowling wanita(wanita saje okeh,cik suami jaga anak2 :P) diadakan pada ptg Ahad (19 Dec) di Alamnda , Super Bowl. Ummi dh tersengih2 teringt gelagat amsyar bila tengok bowling.. komfem teruja abis mamat tuh..

harinye...


'saya nak main...tapi babah suh duk kt sini jer.. :('

khusyuk amsyar... amsyar tak puas selagi dia tak dpt baling sndiri.
ummi dh reserve 1 lane utk amsyar, tapi babah dh bawak amsyar pi main game
bowling kt tmpt lain..ape la babah ni,x sporting..


Aktiviti mcm ni bagus utk merapatkan silaturrahim dgn jiran tetangga..dapat kenal2 jiran yg tak pernah jumpe. jiran sebelah, depan n blkg pun jarang sekali dapat bertembung.dapat la kenal 5-6 org.. tahun lepas jumpe baru anak sorang, tahun ni dpt berjumpe dh tmbh lg sorang.. waaaah berkembg pesat. :D



medalion gangsa.. huhu..
smpai terlupe nk ambil gmbr ngan group ummi


dapat hamper lagi.. nombor ke berape pun tak tau.
yg pnting dapat main FREE ngan jiran tetangga


lepas abis tu, kami singgah ke sini.. order mcm biasa saje..
amsyar kehausan dan kelaparan..gara2 babah dia ajak main n jalan2
kt dlm Alamnda time ummi sedang beraksi dan berjuang.. hihihi

haus btol dia..

tiba2 ada 'bunga' datang mendekati 'kumbang' nan sekor
yg kehausan tadi...

krismas tree yang ketiadaan lampu.. kedekut btul la
Alamnda ni. haihh..


smpai rumah, ummi dh bersndar menonton tv, amsyar smbung skill
main bowling kt rumah..



.end.


*next week kita ke JB.. kalo takde aral singgah ke Tiara Beach,PD. hope Allah lindungi kita dlm perjalanan dan dipermudahkan utk ummi juga... sedang ada rase ##%$$^ 6& gak ni..tapi masih dpt bertahan.


cerita kita;
ummiamsyar


December 20, 2010

Suprise from atok!...

assalamualaikum dan selamat sejahtera...


Alhmdulillah... weekend kami sekeluarga masih menerapkan nilai2 rumahku syurgaku...tapi utk hari sabtu sahaja.. mlm minggu kami 3 beranak bermlm dirumah maktok n atok amsyar.. lama rasenye tak bermlm kt sane.. lagipun ada maksu. mak tok n atok yg nk melayan amsyar.. ummi boleh la rehat skit.. hehehehe.. tak jugak..

Jumaat malam dh singgah umh atok dah, sbb ada pesanan kt wall ummi n babah from uncle Imran suprise gift dari atok utk amsyar... tarrra....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



sebuah beskal berkaler merah...
ummi n babah suke!!.. :)) fourple senyum boleh?...
hehehehhehe


amsyar ada perasaan nk naik.tapi.....
tinggi la beskal ni tok... kene tunggu amsyar besar skit..
skit... lagi..



main pedal basikal saje la...


niat utk tak payah beli beskal sbb atok dh belikan terpksa dibatalkan..kene beli jugak la wat smntara waktu ni.. kita beli yg kecik skit utk main kt rumah mak awi. yg beskal ni wat main dalam rumah sajer... anyway terima kasih byk2 atok... we luv u atok so.... much.. tau atuk nk suprise kan amsyar... tapi amsyar lambat 'panasssssssssss' ngan bende2 baru ni.. lainla kalo bg adiah bola ngan bowling... atok lukiskan bowling game atas paper pun amsyar dh ckup teruja tok!.. huhuhu..tu kisah lain plak.mcm2 perangai si kecik amsyar nih.


*bersyukur dgn ape yg Allah kurniakan pada kita sekeluarga...


with loves;
ummiamsyar

December 17, 2010

Antu Kak Limah balik sudah.... hehehehe

Asalnya nk update cerita tentang amsyar chomel, tuptap fon memory reformat.. adeeeh... kesilapan teknikal berlaku time nk caj bateri fon ngan nk baca memory fon.. last2 dia restart, sume mende dlm fon dh reset mcm jadi telefon baru.ermmm





Assalamualaikum dan salam sejahtera...
baru pulang dari berfoya2 ni.. :)

Memandai jer korang kata kak limah tu antu.. sian dia.. hehehhehe.. best giler la layan movie mcm ni sesuwai utk aktiviti senaman gelak pecah perot... dh tak kesah dah nk gelak besar mcm mane sbb satu panggung pun gelak berdekah2.. cuma acik kalo gelak terlalu kuat smpai tekak pun berkahak hak..hak.hak tuii!..


lama sudah tidak berjimba di tghri jumaat dgn kawan, mentang2 la rehat panjang... mmg best kalo nk isi masa ngan tgk wayang atau main bowling kt alamanda..main bowling berbaju kurung dan berkain pun org tak heran.tapi sekali sekala boleh la..dpt tiap2 minggu bosan plak..kan kan. rase mcm hari wanita sedunia jerk 2jam tu. tapi ada gak terpandang makhluk2 adam yg culas solat jumaat berdating dgn chenta hati...ngeeee..

Nk tau cerita ni best ke tidak, sy boleh jamin korang pergi la tonton sndiri, sy boleh bg 4 bintang.. motif pergi tengok movie ni jgn la high expectation plak...setting minded nk tengok cerita antu melayu jerk and utk suke2 n gelak berdekah2 tanpa org hiraukan anda.. :D really enjoice.. layannzzzzzzzzzzzzzz...


*ahad ada tournament bowling kejiranan rumah plak..boleh la aktiviti ringan2 mcm tu... i likess!!


ummiamsyar

December 16, 2010

Mencari alat.....

Alat ini hanya terdapat di farmasi, maaf la kalu tanye tokei kedai basikal mmg takde..
silap2 dia tunjuk pam tayar basikal.. eekekekke
Biasa digunakan oleh wanita yang sudah berkahwin
dan bila perlu saje...
Memandangkan bulan sabit merah lewat menjelma bulan ni....
maka ada baiknya menjadi doktor gynae utk diri sndiri..
:D


wish me luck okeh!
kita tengok, ada kena takda kena... ngeh ngeh ngeh


dub dap dub dap;
ummiamsyar

December 15, 2010

Salam Maal Hijrah 1432.- Khamis 10 Muharram


sumber dari lurzanphotography


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Jangan betulkan kalender yer.. ummi amsyar yg ketinggalan nk wish kawan2 selamat tahun baru hijriah yg ke 1432. Mudah-mudahan lebih berazam utk menjadi manusia yang lebih baik dari segi fizikal( kurus skit dari biasa), mental (berfikiran lebih cerdik sblm mmbuat ape2 keputusan) dan lebih berakhlak dan berbudi pekerti... bukan mksud tak berakhlak, mungkin ada perlakuan tak brape senonoh, mintak ubah2 la skit lebih baik.. Tidak mengejar kesempurnaan, cukup memadai dengan memperbaiki menjadi lebih baik dari semalam. insyaAllah..

Mudah2an juga masing tak terlupa membaca doa akhir tahun dan awal tahun minggu lepas. Esok tiba 10 Muharrram yg dipanggil hari Assyura. Apakah perkara2 yang dianjurkan oleh islam sewaktu hari tersebut, jom tengok kt bawah ni, mane2 yg ummi higlight ummi cuba lakukan insyaAllah..

  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.--babah, pls note this hihihi

  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.

  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.--sesat cari tempt dlm Putrajaya insyaAllah sy dapat memmbtu.

  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.-- boleh usap kepala ummi.sbb ummi dh takde bapak.. :( Al-fatihah utk arwah Selamat bin Radin.

  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."

  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.

  12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.

  13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

  14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.
Mencuba lah utk mencipta berlakunya mane2 14 perkara yg disebut di atas utk mendapat syafaat dari Allah s.w.t. Hidup utk diredhai Allah bukan utk disia-siakan.


salam hijrah;
ummiamsyar

December 13, 2010

M.A.L.A.S



mood tengah malas yg amat skrg...buat kerja pun sbb kejar dateline--hormon 'hendak' sdg bergaduh dan menikam2 hormon 'malas'. hihihihi.
tapi sangat takut bila amsyar cakap malas,(bila disuruh, nnti pndai menjawab 'malas..") dan ummi tak nk amsyar jadi pemalas. mood malas kalau di layan mmg satu mende pun tak TERBUAT.. nak tido.., lepak2.., layan movie.., tak endahkan langsung keadaan sekeliling.~ kan disaster kalu mood malas melanda dlm diri...

MARI SAMA CEGAH MOOD MALAS BERADA DALAM DIRI
DENGA MENGUBAH CARA BERFIKIR DAN BERTINDAK

Ganti ayat “Bila Selesainya” dengan “Saya Mulakan Sekarang”

Apabila diberikan tugasan atau sedang menghadapi tugas2 rumahtangga yg mesti dibereskan, sebaiknya JANGAN berpikir mengenai rumitnya tugas tersebut dan membayangkan bila boleh diselesaikan. Sebaliknya, fokuslah pada pikiran positif dengan membahagi tugas besar tersebut menjadi bahagian-bahagian yang lebih kecil dan menyelesaikannya satu demi satu. Bg yg berpasangan pula, sang isteri/suami jgn la tolong tengok dan tunggu arahan saje, tanye apa2 yg perlu dibantu..

Katakan setiap kali Anda bekerja: “Saya mulai sekarang”.
cara begini akan menghindarkan dari perasaan terbebani, stress, dan kesulitan. Berbuatlah dengan secara sederhana dan fokus Anda hanya pada satu hal pada satu waktu, bukan banyak hal pada saat yang sama. Konon nk fikir2 kerja ape lepas ni..dan ini.. dan ini...
terus stresssss jadinya..


Ganti ayat “Saya Harus” dengan “Saya Ingin”

Berpikir bahwa anda harus mengerjakan sesuatu secara otomatis akan mengundang perasaan terbeban dan menjadi malas utk mengerjakannya. Anda akan mencari seribu alasan untuk menghindari tugas tersebut.

Satu tip yang boleh anda gunakan adalah mengganti “saya harus mengerjakannya” dengan “saya ingin mengerjakannya”. Cara pikir seperti ini akan menghilangkan mental blok dengan menerima bahawa Anda tidak harus melakukan pekerjaan yang Anda tidak mahu.

Anda mahu mengerjakan tugas kerana memang anda ingin melakukannya, bukan karena paksaan pihak lain. Anda ada pilihan dalam kehidupan. Tentunya pilihan Anda sebaiknya dibuat dengan sadar dan tidak merugikan orang lain.

Kita Bukan Manusia Sempurna...

*tak sangka mood malas telah terhapus dgn terhasilnya entry ni dgn cara berfikir "saya ingin update blog amsyar".. :D

sikit m.a.l.a.s;
ummiamsyar

December 9, 2010

Misteri ke?

video


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

badan amsyar naik bintat sejak 2 hari lepas... kali pertama amsyar kene dlu masa 9 bulan boleh rujuk di entry ini . Time tu doktor kata amsyar kecil lagi tak sesuai campurkan udang dlm makanan dia.OOOOoooo..

Ujian masih berjalan..lepas dh lama tak kene,lagipun skrg amsyar dah 2 tahun 4 bulan ummi bg la keropok udang last week.. tapi tak plak kuar apa2 tanda kt badan yang dia terkene alahan.. tapi bila ummi bagi kepingan terakhir keropok udang yg ummi beli balance dari pameran MAHA aritu terjadi nye kejadian misteri. Menjelang senja, kejadian misteri berlaku... bintat2 sprt kene gigit nyamuk tu mula keluar di bhgn pipi... surut di pipi, di bhgn leher.. surut bhgn leher keluar plak kt peha kiri..bertukar plak ke peha kanan... surut kt situ timbul kt lengan.... kesian nya.. nk tido tgh mlm pun dia gelisah mcm kera kene belacan..tapi tak menangis.. sambil pejam mata, mintak ummi garukan.. " ummi.... geli kt sini....(tunjuk la kt kaki, lengan, siku,perut) dari satu tmpt ke satu tmpt..

ummi tunggu smpai pkul 1:30pg..amsyar dah lena btol2 dah.. bintat2 tu dh tak dihiraukan dah...ummi pun tertido smbil menggaru2 lengan ummi.. (physico btul la)... pkul 5pg amsyar terjaga dia suh smbung menggaru...babah kata, jom la ke klinik.. pergi klinik jumpe doktor kata kene allergic.. lega hati.ingtkn kene mende2 misteri.. kesian ank ummi..

Doktor berikan ubat Piriton(tahan gatal) - 5ml 3X sehari, Prednisolone (hilangkan alahan) - 7ml 3x sehari dan krim sapu calamile lotion kalau tak silap.. Alhmdulillah... slps ambil ubat mengikut dos yang doktor syorkan, boleh la bertahan 24jam tak keluar bintat2 tu.. agak2 amsyar tersalah mkn skit, keluar semula bintat2 tu...berlanjutan la smpai smlm.. siang hari ummi n amsyar tak kisah gatal mcm mane pun, sbb otak dia tahu pasal keseronokan bermain.. tapi bila kene time nk tido, ummi n babah pun tak dpt tido tengok amsyar gelisah jer.. Ffuhhhh!...Ffuhhhhh!.... allergic pergi la kau jauh main kt tmpt lain.., jgn la masih dok ada lekat kt amsyar..


* smlm ngan hari ni amsyar dijaga oleh nenek oyeng sbb mak awi pegi bercuti... ini baru kali ke-2 nenek jaga.hehehe suspen juga mcm mane nenek melayan karenah amsyar..


with l.o.v.e.s;
ummiamsyar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~Oven @ UmmiCupcakes~

~KeDaiKiTa 2U~

.::PENASIHAT & PAKAR LAKTASI MALAYSIA::.

PERSATUAN PENASIHAT DAN PAKAR LAKTASI MALAYSIA (PPPLM)
7A, Jalan Kolam Air, Kg Klang Gate Baru,
53100 Kuala Lumpur
TEL: 03 - 4107 3678 / Faks: 03 - 4107 2862
E-mel: ppplm@susuibu.org / Website: www.susuibu.org

Pn. Kamariah (SusuIbu)-Bangi
(603) 8925 4614
Website: susuibu.com

Pn. Rita Rahayu (MLO)-Seri Kembangan
+6(013)-3639567 / +6(016)-2076755
Website: http://www.momslittleone.com/

Puan Suraya (Lunatots) - Cheras
(012) 5880515
Website: http://www.diyaluna.com/diary/

Puan Farah Farhan - Shah Alam
(012) 6448091
Website: http://www.sarakids.com/blog/

Puan Zatul Hijanah - Klang, PJ
(016) 3855189

Puan Ida Murni - Seremban, Melaka dan Johor
(012) 2969054