.::MeNu BLoG::.

'ammar (10) Aaron Aziz (2) AdamHawa (2) Adania; Amaryllis (1) Aksi (11) Aktiviti (7) Amaryllis Premium Collagen; APC Putrajaya; APC (3) Ammar (6) Amsyar (36) Artikel (10) Artis (1) Astma (2) Babah (1) Baby makan durian (1) Bandung (3) Berita (1) Berita Dapur (2) Bersosial (16) Besday (4) Bicara Minda (1) blogger;abil fikri;DIM Abil Fikri ;http://abil4fauziah.blogspot.com (2) BoothAPC Putrajaya (1) Bowling (1) Bromo (1) CD (1) cerita (4) Cheese Tart (1) Chicken Pox (1) Contest (2) Cuti-cuti Indonesia (1) Cuti-cuti Malaysia (1) demam (4) Diana Danielle pregnant (1) DoubleA (3) Drama AstroHD (1) Durian (1) Durian Creep (1) Entry basi; Bersosial (5) Episod akhir (1) Family Trip (1) Farid Kamil (1) Felinna Inchloss (1) Figure Up PROMO (1) FinalAdamdanhawa (1) Gateway (1) Gathering SI (6) Good Friday (1) Hidangan Pengantin (1) Hidup dan matiku utk ISLAM (1) Hijrah 1434 (1) Hobi baru (1) Hotel (1) Iklan (4) Inchloss Lotion (1) indonesia (1) Info (9) Islam Sejahtera (1) Jalan-Jalan (1) JJMC (1) Kejadian (3) Korea (1) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA (4) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA ; Passport (2) Krabi; Travel; (1) KTO (1) kuih raya sedap 2013 (1) Kutu (1) Liburan (1) Little Caliph (2) Makanan (1) ManggaAds (1) Masak2; DIY (1) Melaka; travel (1) Menarik di Genting Highlands (1) milestone (1) MilkA Deal; (1) Mother's Day (1) NadiyaNisa (1) NadiyaNissa (1) Novel (1) novel 2015; hobi (1) Nuffnang (3) NuffnangOpenHouse2014 (2) NuffNangRaya Special Raya 2014;Nuffnang Event (1) Organic Cordyceps (1) other (2) Others (1) Pengertian Puasa;Puasa (7) Perkahwinan (1) Pregnancy Test (1) Produk Slim (1) Red Bella Body Wash (1) Resepi (6) Sabah (1) Saya Jual Produk; (1) Seju (1) Sekolah (1) Seoul (1) Shopping (1) Sosial Silah (1) Stok EBM (4) Surabaya (2) Tadika (1) Tadika YADIM (1) Taska Tasneem (1) Tips; StoryMory (1) Travel (5) Travel Agent (2) Trip; Bali; Honeymoon (3) Umi Ceritera (4) Ummi Ceritera (14) Ummicupcakes (1) Urus rumahtangga. (1) Video (6) Wad Paedratik Hospital Serdang (1)

.::U FoLLow Me , I tHaNk U::.

Meh Add Your BloG :

LETS CLICK GUYSS!~ TQ

May 26, 2009

eeeee, sape tu....

gmbr ummi n amsyar masuk majalah pa&ma edisi jun 2009. sebenar story nye tentang furomers Susuibu gathering di Taman Tasik Cempaka Bndr Baru Bangi.. Time kasih la kepada kakak wartawan yg wat liputan hari tu..namanye intan jastina.. btul tak?... dia ada dok group kita sekali.. gmbr muka tu best jugak dpt masuk.. tapi tang nmpk "punggung" kembang setaman tu...alahai, beso nye ummi skrg ni... babah tgk pun tersengih2 (mood mengejek) arrrrrggggghhh!!!!! takper la...., sape la daku sekarang... sob..sob..sob... tapi babah kata still nampak ummi la paling chantekkkk... ekekekeekekee. jwpn yg klise utk meng kaber la tu...

May 19, 2009

Celebrate Mothers Day...10 Mei 2009

cerita dh basi..tp ummiamsyar tetap nk diari kan di dlm blog amsyar ni.dgn harapan semoga amsyar tau betapa bermaknanye insan2 bergelar ibu utk diraikan, diberi perhatian dan dijaga bila usianya dh meningkat... mcm nenek la... nenek ni jenis orgnye suka membebel.. dlu ummi selalu rase nenek ni menghuru harakan jer hidup ummi.. sume perkara yg pd dia tak betul, kita pun kene terima mende tu tak betul jugak..takde sape bole bangkang... tapi ummiamsyar ni degil orgnye... self confident ummi tinggi... ummi byk berdikari dari mengharap pada nenek n arwah atuk dulu... jadi lah ummi yg sekarang ni.. nk kata senang sgt pun takde la..tapi sederhana... dh Tuhan kurniakan sume pada ummi sederhana shj..ummi bersyukur.. sume tu berkat doa nenek ngan atuk.. bila ummi dh jadi ummi amsyar dkrg ni, bertambh la lagi rase prihatin kt nenek..sbb dh merasa betapa payahnye nk menjaga anak.. tapi anak ummi anak soleh...takat ni masih mampu ummi melayan kerenahnye.

apa yg ummi harapkan agar anak ummi skrg ni, mudah-mudahan bole menjadi contoh yg baik kepada adik2 amsyar nnti.insyaAllah... ummi n babah sntiasa mendoakan kejayaan amsyar dunia mahupun akhirat...
...................................................................................................................................................................

setiap tahun family belah ummi tak pernah miss lagi celebrate mothers day tiap tahun.sume yg bergelar ibu dlm family kita akan diraikan... seronok.... tahun ni wak entik tak sediakan hadiah.mcm tahun2 sudah, ada hadiah utk setiap org... tahun ni kita mkn2 jerk...ummi ajak mak tok, tapi mak tok tak dpt dtg..mak tok penat gaknyer..tak luper juga mothers day wajib disambut ngan birthday party utk wak adi, kak yasmin,tok de n kak ila (D.O.B ujung mei)... tapi mlm tu derang ni sume tak join.


Mothers Day 2008.

Mothers Day 2009..

"our family.."

May 18, 2009

"Selamat Hari Ibu ummi..."

SAYA MULAI DENGAN NAMA ALLAH SWT YANG MAHA KASIHI LAGI MAHA SAYANGI TERHADAP HAMBA HAMBA NYA YANG BERIMAN KEPADA NYA .ISLAM AGAMA KASIH SAYANG SESAMA UMAT MANUSIA DI ALAM SEJAGAT RAYA DI DUNIA INI .


Bingkisan coretan sempena hari kebanggan semua insan yang bergelar ibu... walaupun sekarang ni amsyar masih tak mengerti ape2 tentang hari ibu..ummi sudah cukup bahagia dengan amsyar menjadi anak yg baik utk ummi...


Diri Kita Tatkala Di Dalam Perut Ibuda Tersayang...
Para sahabat yang ku cintai, kali ini kita akan memundurkan waktu sejenak dan melihat apa yang terjadi pada diri kita tatkala kita berada di dalam RAHIM ibuda kita. Sungguh begitu Agungnya Sang Ilahi membentuk, menjaga dan memelihara diri kita. Kasih Sayang-Nya meliputi seluruh alam semesta. Sungguh Engkau-lah Tuhan kami Yang Maha KasihSayang Ya Rob’bi .T.q... Allah swt .RAHIM wanita itu bahasa arab wahyu dengan makna kasihSayang Allah swt terhadap manusia yang ia ciptakan. RAHIM juga ada lah salah satu NAMA Allah swt .Bergitu Lah mulia Nya wanita di isi Allah swt .Bila mana suami isteri bersatu tubuh badan Nya yang dua menjadi SATU dengan penuh kasihsayang untuk mendapat zuriat yang TERSAYANG .
Sahabatku,


Foto-foto di bawah ini memperlihatkan proses apa saja yang terjadi pada sang janin kita hingga pada akhirnya kita menjadi seorang manusia pada hari ini . Prosesnya dijelaskan secara bertahap dimulai dari minggu ke 8. Mari Sahabatku kita mulai perjalanan ini.“Saya mulai Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang”Ingatan Allah swt kepada kita Manusia yang masih hidup ini ,“Dialah yang membentuk kamu didalam RAHIM ibu mu sebagaimana dikehendaki-Nya.Tak ada Tuhan yang berhak disembah melainkan Dia, Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” Surah Ali- Imran Ayat 6.

Dimulai pada minggu ke 4-8:Terjadi pembentukan awal embrio diri manusia yang sudah memiliki sistem vaskuler (peredaran darah). Jantung janin mulai berdetik, dan semua organ tubuh lainnya mulai terbentuk. Muncul tulang-tulang wajah, mata, jari kaki, dan tangan.Pada fasa ini pun sudah terbentuk jantung degutan yang terdiri dari dua selaput tipis. Selaput ini berisi air degutan tempat bayi terapung di dalam rahim. Air degutan akan menjaga bayi dari cedera akibat benturan dari luar selama masa kehamilan.


Pada minggu ke 8-12:Organ-organ tubuh utama janin kita telah terbentuk. Bentuk kepalanya pun kini lebih besar dibandingkan dengan badannya, sehingga dapat menampung otak yang terus berkembang dengan pesat. Ia juga telah memiliki dagu, hidung, dan kelopak mata yang jelas... Di dalam rahim, janin kita mulai dapat melakukan aktifitas seperti menendang dengan lembut Nya .

Pada minggu ke 12-16:Paru-parunya janin mulai berkembang dan detak jantungnya dapat didengar melalui alat ultrasonografi (USG). Wajahnya mulai dapat membentuk ekspresi tertentu, dan di matanya mulai tumbuh alis dan bulu mata. Kini ia dapat memutar kepalanya dan membuka mulut. Rambutnya mulai tumbuh kasar dan berwarna. Bahkan kakinya pun sudah tumbuh lebih panjang dari tangannya.

Pada minggu ke 16-20:Hidung dan telinga tampak jelas, kulit merah, rambut mulai tumbuh, dan semua bagian sudah terbentuk lengkap. Pembuluh darah terlihat dengan jelas pada kulit janin kita yang tipis... Tubuhnya ditutupi rambut halus yang disebut lanugo.. Si kecil kini mulai lebih teratur dan terkoordinasi dan beraksi terhadap suara ibunya.

Pada minggu ke 20-24:Pada saat ini, alat kelaminnya mulai terbentuk, cuping hidungnya terbuka, dan ia mulai melakukan gerakan pernapasan. Pusat-pusat tulangnya pun mulai mengeras. Selain itu, kini ia mulai memiliki waktu-waktu tertentu untuk tidur..Berkat teknologi 3D Ecography, kita boleh melihat sang janin kita dengan jelas, bahkan jelas wajahnya.


Pada minggu ke 24-28:Di bawah kulit, lemak sudah mulai menumpuk. Di kulit kepala rambut mulai bertumbuhan, kelopak matanya membuka, dan otaknya mulai aktif. Ia dapat mendengar sekarang, baik suara dari dalam maupun dari luar (lingkungan). Ia dapat mengenali suara ibunya dan detak jantungnya bertambah cepat jika ibunya berbicara.
Pada minggu ke 28-32:Walaupun gerakannya sudah mulai terbatas karena beratnya yang semakin bertambah, namun matanya sudah mulai bisa berkedip akibat melihat cahaya melalui dinding perut ibunya.. Kepalanya sudah mengarah ke bawah. Paru-parunya belum sempurna, namun jika saat ini ia terlahir ke dunia, si kecil kemungkinan besar telah dapat bertahan hidup. Si kecil kini sudah terbentuk dengan sempurna.
Pada minggu ke 36:Sang bayi kerap berlatih bernafas, mengisap, dan menelan. Rambut-rambut halus di sekujur tubuhnya telah menghilang dan badannya menjadi lebih bulat. Bayi yang dikandung oleh sebagaian wanita yang hamil untuk pertama kalinya akan mengalami penurunan, yaitu turunnya kepala ke rongga panggul (bayi sudah “turun”).


Pada minggu ke 38:Kepalanya telah berada pada rongga panggul, siap untuk dilahirkan. Hal tersebut menunjukkan bahwa waktu persalinan sudah dekat. Kini, sang bayi seolah-olah “mempersiapkan diri” bagi kelahirannya ke dunia.
Pada minggu ke 40 [9 Bulan]: Apa yang dulunya hanyalah sebuah sel, sekarang telah menjadi manusia. Dalam beberapa hari, bahwa bayi telah siap untuk dilahirkan. Sang bayi masih tidur dengan tenang di dalam rahim ibunya.Ia tidak mengetahui bahwa sesaat lagi ia akan meninggalkan “rumah”nya untuk melewati proses terbesar dalam kehidupannya yaitu KELAHIRAN Nya itu ! Walaupun proses ini menyakitkan bagi sang ibu dan sang bayi tetapi melalui hal inilah…KEAJAIBAN KEHIDUPAN TERJADI DENGAN PENUH KASIH SAYANG DARI SANG IBU DAN AYAH !

Ketika kelahiran amsyar... detik saat kau keluar dari perut ummi... ummi terkilan sedikit kerna tak dapat keluarkan amsyar melalui rahim ummi... apapun, ummi dapat merasai kesakitan bersalin itu seketika.. sesungguhnya sakit dan peritnya itu ummi tak dapat bertahan lama.ummi lemah kerna semalaman ummi di induce tapi tiada tanda2 bukaan pada pintu rahim. ummi bersyukur kehadrat Allah kerna segalanya selamat... ummi hanya ingat mati..mati..mati.. ketika itu..ummi teringatkan nenek.. nenek sentiasa berdoa agar ummi dan amsyar selamat... mudah-mudahan amsyar membesar jadi anak yg soleh.. dan menjadi anak yang boleh membawa kedua ibu bapanya ke syurga kelak.. insyaAllah...

May 8, 2009

Amsyar allergic

Amsyar tak bole makan udang lagi... ummi try cmpur udang 5 ekor dlm bubur amsyar hari ahad hari tu... isnin tu takde ape2 kesan pun... tiba ptg selasa kuar tompok2 merah bermula di belah pipi. hari rabu tompk merah tu merebak ke bahagian mata plak.. sudah.. ummi wat diagnosis sndiri. sah amsyar allergi udang.. sudahnye wat amsyar gelisah dan merengek jer. gatal gaknye..ummi bawak gi klinik pagi khamis tu utk dptkan pengesahan doktor. harap2 anak ummi kene allergi biasa jer la.. cepat la baik. mak awi kata muka amsyar tak ensem.. huhuhuhuh

on de way ke klinik,sempat sentap biskut dlu



lihat muka ku...,dah tak encem.. :(

doktor maklumkan, amsyar allergi biasa disebabkan makan makanan laut. tiada sebarang tanda-tanda demam campak atau pun demam cacar. Alhamdulillah.., ummi kurang risau skit.. doktor bekalkan ubat sapu dan ubat minum(piriton) 3 kali sehari. amsyar agak lemah mungkin disebabkan baru baik demam since ptg ahad hari tu.bila dh baik demam, allergik plak.. sabar yer nak. cobaan sume tu..anak ummi kuat..walaupun tak aktif, makan tak tolak. abis jugak bekalan makanan yg ummi bawak. alahai..anak soleh mmg gitu...

takde mood..,mcm kalah judi jer kn.


ubat sapu

May 7, 2009

Cuti panjang, tapi babah takde...

sedey taw.. org lain kuar pi jenjalan, picnik,vacation sefamily, amsyar ngan ummi bawa diri merayau bermalam dari satu rumah ke satu rumah... since hari khamis babah tinggalkan , amsyar duduk kt umah nenek smpai pagi sabtu. hari cuti labour day ummi, nenek, wak azi n bik anje ajak jenguk baby baru nekde kt Hosp. Putrajaya... Nekda ni adik nenek... dia dpt baby gurl yg ke-4.. nnti besar skit bole la amsyar main2 ngan dia... kakak yasmin, tasya ngan balqish Nekda tumpangkan kt rumah wak entik... hura-hara lah wak entik melayan 3 org tu.. huhuhuhu sib baik amsyar tak de sekali. kompem darah wak entik naik. kikikikikikiki..



baby asik nyonyot jerk.serupa la kita... heheheh


Lepas melawat Nekde nenek ajak gi kedai mamak kt warta tu..dia tingin sgt nk makan rojak mee kedai tu... lagipun amsyar dh merengek nk mamam..lapar tahap gaban. time nekde mamam nasi kt wad tu pun , amsyar terliur jerk ngan tembikai yg ada kt tray nasi nekde.. sib baik nekde faham n tolong suap kan skit... thanks nekda..

amsyar makan bubur nasi+ayam+pak choi yg ummi buat.sedap...abg sidiq ngan kak liya pun ada..

Sabtu pagi plak, nenek join gi rombongan meminang tok moh(ummi tak ikut sbb tak diajak) ke JB. babah ada kt JB gak. ummi plan nk ikut ke JB, tapi babah mmg ada kije sepanjang kt branch office smpai isnin, tak jadi la...ummi kata kita gi umah mak tok plak lah. lagipun mak tok ngan tok abah nk main2 ngan amsyar... amsyar nk tunjuk sesuatu yg baru ngan derang...amsyar pakai siap2 kt mata. mmg nmpk kacak la bila amsyar pakai mende tu.pemandangan nmpk redup jer bila disiang hari. takde la amsyar menggelabah kalo terkene kilauan sinaran matahari. time kasih ummi...


amsyar akan kaku dan serius jer kalo pakai spek.sampai kuar tulang selengka maman amat dukung amsyar ni. huhuhuh

macho tak?.yg ni mak usu plak yg dukung...

timekasih kpd yg sudi mendukung amsyar yg semangat ni...

kt umah mak tok main panjat2 kerusi...amsyar geram sgt nk naik kerusi tapi kaki amsyar tak sampai lagi. skit hari lagi amsyar akan 'kemas' sume rumah. tunggu....... skrg ni dh start la skit2... takat2 nk sapu2 habuk tu dh bole la...



video
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~Oven @ UmmiCupcakes~

~KeDaiKiTa 2U~

.::PENASIHAT & PAKAR LAKTASI MALAYSIA::.

PERSATUAN PENASIHAT DAN PAKAR LAKTASI MALAYSIA (PPPLM)
7A, Jalan Kolam Air, Kg Klang Gate Baru,
53100 Kuala Lumpur
TEL: 03 - 4107 3678 / Faks: 03 - 4107 2862
E-mel: ppplm@susuibu.org / Website: www.susuibu.org

Pn. Kamariah (SusuIbu)-Bangi
(603) 8925 4614
Website: susuibu.com

Pn. Rita Rahayu (MLO)-Seri Kembangan
+6(013)-3639567 / +6(016)-2076755
Website: http://www.momslittleone.com/

Puan Suraya (Lunatots) - Cheras
(012) 5880515
Website: http://www.diyaluna.com/diary/

Puan Farah Farhan - Shah Alam
(012) 6448091
Website: http://www.sarakids.com/blog/

Puan Zatul Hijanah - Klang, PJ
(016) 3855189

Puan Ida Murni - Seremban, Melaka dan Johor
(012) 2969054