Assalamualaikum sume...
Nak juga ummi kongsikan hasil air tangan ummi sabtu lepas.. Berkobar2 nk buat sbb bahan2 nye mencukupi. bermula la operasi selepas kedua orang kesayangan saya terlena petang tersebut. Ummi pun mengantuk, tapi disorong bantal kepala dok ingt masih tak buat ape yang dirancang.. bermula la eksperimen di dapur...
tidur la....sayang-sayang ku... :D |
bahan2 utk triffle penuh kasih sayang... tepung kastard +susu cair/sejat + mix fruit bersirap +swiss roll cake + serbuk Jelly+ gula pasir |
potong2 swiss roll kek dan susun dalam mangkuk yg sesuwai |
1 tin susu cair + 1 tin air biasa + 7 sudu gula pasir didihkan |
bancuh 4 sudu makan berbukit tepung kastard dlm 1/2 tin air biasa |
masukkan bancuhan kastard tadi ke dalam air susu yg mendidih | dan kacau |
siram lapisan kek dgn sirap gula dari campuran buah tin. |
( asingkan terlebih dahulu buah dgn sirapnya ye..)
curahkan kuah puding susu tadi ke atas lapisan kek. biarkan 5- 10 minit utk puding mengeras sedikit |
lapiskan atas puding dgn buah2an tin tadi. |
serbuk Jely NONA di panaskan ikut arahan sprt di kotak. |
curahkan di atas |
tarrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaa..........!!!! masukkan dlm peti ais |
*Kisah Triffle kasih sayang ummi juga ada DI SINI
p/s: sesungguhnya kerajinan dan keinginan ummi membuat sesuatu kerana terkenangkan orang-orang yg ummi sayang....
3 comments:
kite slalu buat x letak gula..just campur susu cair ngan air buah dlm tin tu ngan castard skit..lame dah x buat..suke buat tp x berapa nak mkn..haha
ni 1st time buat...pregnant kali ni teringin nk buat n mkn dessert sndiri. hubby n mak mertua suke .. :)
wahhh mantop nye menu
Post a Comment