.::MeNu BLoG::.

'ammar (10) Aaron Aziz (2) AdamHawa (2) Adania; Amaryllis (1) Aksi (11) Aktiviti (7) Amaryllis Premium Collagen; APC Putrajaya; APC (3) Ammar (6) Amsyar (36) Artikel (10) Artis (1) Astma (2) Babah (1) Baby makan durian (1) Bandung (3) Berita (1) Berita Dapur (2) Bersosial (16) Besday (4) Bicara Minda (1) blogger;abil fikri;DIM Abil Fikri ;http://abil4fauziah.blogspot.com (2) BoothAPC Putrajaya (1) Bowling (1) Bromo (1) CD (1) cerita (4) Cheese Tart (1) Chicken Pox (1) Contest (2) Cuti-cuti Indonesia (1) Cuti-cuti Malaysia (1) demam (4) Diana Danielle pregnant (1) DoubleA (3) Drama AstroHD (1) Durian (1) Durian Creep (1) Entry basi; Bersosial (5) Episod akhir (1) Family Trip (1) Farid Kamil (1) Felinna Inchloss (1) Figure Up PROMO (1) FinalAdamdanhawa (1) Gateway (1) Gathering SI (6) Good Friday (1) Hidangan Pengantin (1) Hidup dan matiku utk ISLAM (1) Hijrah 1434 (1) Hobi baru (1) Hotel (1) Iklan (4) Inchloss Lotion (1) indonesia (1) Info (9) Islam Sejahtera (1) Jalan-Jalan (1) JJMC (1) Kejadian (3) Korea (1) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA (4) Krabi; Travel With Kid; Amsyar ; Ammar; DoubleA ; Passport (2) Krabi; Travel; (1) KTO (1) kuih raya sedap 2013 (1) Kutu (1) Liburan (1) Little Caliph (2) Makanan (1) ManggaAds (1) Masak2; DIY (1) Melaka; travel (1) Menarik di Genting Highlands (1) milestone (1) MilkA Deal; (1) Mother's Day (1) NadiyaNisa (1) NadiyaNissa (1) Novel (1) novel 2015; hobi (1) Nuffnang (3) NuffnangOpenHouse2014 (2) NuffNangRaya Special Raya 2014;Nuffnang Event (1) Organic Cordyceps (1) other (2) Others (1) Pengertian Puasa;Puasa (7) Perkahwinan (1) Pregnancy Test (1) Produk Slim (1) Red Bella Body Wash (1) Resepi (6) Sabah (1) Saya Jual Produk; (1) Seju (1) Sekolah (1) Seoul (1) Shopping (1) Sosial Silah (1) Stok EBM (4) Surabaya (2) Tadika (1) Tadika YADIM (1) Taska Tasneem (1) Tips; StoryMory (1) Travel (5) Travel Agent (2) Trip; Bali; Honeymoon (3) Umi Ceritera (4) Ummi Ceritera (14) Ummicupcakes (1) Urus rumahtangga. (1) Video (6) Wad Paedratik Hospital Serdang (1)

.::U FoLLow Me , I tHaNk U::.

Meh Add Your BloG :

LETS CLICK GUYSS!~ TQ

February 23, 2015

Krabi Day 3: 3in 1 Package Elephant Trecking & Emerald Pool

Sambungan kisah ke Krabi lagi..


tak habis lagi nk cerita utk aktiviti day -3. Walaupun aku anggap dah basi sebab pegi awal bulan Januari sekrang dah bulan Mac dah nok.. How fat time fliess.. hurmmm.. Tapi memori yg tercipta tu tetap nk kene pahatkan dalam belog dan share gambar2 yg indah utk disaksikan..Sila jangan muntah.. Kalau tak indah seperti di khabarkan baik terus klik X jer kt penjuru skrin tu ek.. hehehe


So cerita island hoping dah setel dalam sehari so harini cerita Elephant trecking pun seharian juga....Kami ambil Package 3in 1 merangkumi Hot Spring , Amareld pool dan elephant trecking.. So Dari satu tempat ke satu tempat memang agak jauh.. Satu jam perjalanan utk ke setiap tempat.. termasuk perjalanan semua dari 8:30 pagi berakhir jam 4 petang.


Kami dijemput dengan sebuah van.. Dalam tu ada pelancong minah saleh berlagak nak mamposss puiiiii.. Ko datang ke negara orang jangan nak nampak ko tu bangsa tertinggi darjat la sangat.. KEntut sama bau busukk aku burrp skittt dah pandang senget kt aku.. Anak aku tercicah bahu ko skit dah nk menjeling.. Ko tu yg macam haram hahhahaha.. Serius kalau aku nit eror berbahasa inggeris mmg aku sembur ajer time tu.. Siap tazkirah pasal bangsa dia lagi.. Halooo sib baik aku simpan jerk ilmu aku ni kat dada.. Sebab letih beraktiviti hari tu tak habis lagi takde makna nya aku nk menceceh.. hihihi.. Aku lantakkan sajer la...ini asia.., so kene ubah la cara penerimaan ko yg rude sepatutnya sopan yg sopan sepatutnya jadi rude. ngekkkk..



Ok back to  our story... 8:30 tepat kami dijemput didepan penginapan kami di Ao Nang iaitu Chandee Hotel. Mmg btol2 tepi jalan.. Anak2 sempat makan biskut jer dalam perjalanan.. Dan sampai jer kt tempat pertama Hot Stream..



















Then... naik van semula dilokasi yang telah dijanjikan ..G jer paking tmpt van berhenti tu.. Semua dah menanti.. Kami adalah family yg ngam2 soii sampai dlm waktu yg diberikan.. Yg lain semua bosan awal kot ..huhuh.. Kami mmg gunakan masa satu jam satu jam la kami perabih masa kt situ..

So nk tak payah tukar baju. lapik jer pungoq masing2 dengan towel or plastik beg uolsss.. van ni pun mcm ada bau hapak jerrrkk sbb dh biasa bawak orang basah2 kot.. Dulik.. Standby jer la perfume korang yg bole calit2 skit if dapat transport yg ada bau.. Van selesa cuma ada bau skek.. 

Dalam 40 minit kemudian sampai pula di Amareld Pold. Di beri masa 1 jam setengah juga utk beraktiviti kt sini.. Yg terpaksa dan dipaksa ialah   berjalan kaki lebih kurang 100 meter dari main entrance.





Kat depan ni ada gerai.. Bole la nk lapik perut siap2 beli jagung bakar dan kacang rebuss.. Yg makanan2 lain aku tak amik.. Dah pesan kt doubleA kat sini tak bole merengek2 nk beli cucuk2 goreng tu-bebola or naget or sosej yg sewaktu dengannya.. Alhmdulillah semua paham bahasa.. 


isi perut siap2.. sebab tak dibenarkan bawa makanan ke tempat wisata nya.. hahaha mmg tak bole.. Punyalah kebersihan persekitaran sungai ni dijaga.. Kolam biru ni mmg dari bahagian depan pun dah nmpk air dia mmg bewarna biru.. Ala2 akuarium tu uolsss... kita terpksa buh pewarna nk bg effect mcm tu kan.. yg ni real dan semulajadi..



 chaiyookkk!!!! lets go anak2.. kita berjalan kaki ikut jalan track yg  pada aku selamat jer utk semua..Cuaca cantik.. hope tak hujan.. redup jerk.. Yang best nk share kisah menarik kt sini dan  paling buat aku terperasan  sepanjang perjalanan ke kawasan yg indah sprt dijanjikan (cewahh), takde seekor nyamuk or serangga pun yang hinggap kat badan anak2 aku.. Kalau nk tahu Ammar jenis berdarah manisss. Kt rumah  ke kt luar rumah ke nyamuk gemuk2 tu semua isi dengan darah Ammar.. Sebab Ammar mmg kegemaran nyamuk utk dijamah.. hahahha.. Since kecik dia paling banyak dapat bintat gigitan nyamuk kalau kene tempat berhutan skit..hihiih

Serius sepanjang di sini takde seekor nyamuk pun yg hinggap.. Perhati btol2 dan berjalan perlahan menunggu jugak sekor dua yg datang pun takde.. Itu petanda hutan tu bersih dijaga atau terlalu lembab?. haihh tak tau la..


trek jalan kaki dia cantik... Ammar siap berlari lari lagi... last2 tak larat terpaksa la babah dukung..Amsyar sentiasa umi motivasikan diri dia sepanjang perjalanan.. Pool yg cantik tu aku ibaratkan kejayaan.. perjalanan itu adalah  usaha kita ke arah pool tu.. Nak nmpk sesuatu yg indah kene pastikan kita tahu bahawa ada kesukaran. ececececece.. kt anak aku bole bersifat seperti God Mother weyh.. Sgt bole memotivasikan orang tapi utk laksanakan utk diri sendiri aku selalu fikirkan option.. deng!

So dengan bersemngat waja dia cuba berjalan sesungguh2 tanpa menyusahkan aku untuk tarik or dukung dia.. uwwwwaaa takmo..


Umi dengan Amsyar dah sampai dulu kt sini jarak 10 minit dengan Babah rupanya dok tandu budak kenottt ni.. Banyak dia punye cekadak time bejalan tu.. Babah dia dh nmpk dia hulur2 tangan dah dekat 4-5 kali last2 tandu jer la... 

 yeay.. betol la dh kt Emerald Pool nih.. tak tipu!

 jalan skit lagi.... ha  baru nampak pool yang menghijau membiru...


lepak2 dlu tepi ni.. kasi rest kaki yg dah berjalan tadi..  Usha skit2 rupenye sangat licin.. Sangat.Berhati2 yer itu pesanan yg paling kene ingat.. 

Time ni Babah teruskan perjalanan pendakian ke puncak utk bertemu dengan sang puteri gunung Sebuntong.. muahahhahaha. Sementara aku dengan anak2 bermanda manda jer tk sini..

Of course la nk nampak keindahahan Blue Pool.... sob sob.tak dapat nk tengok sama dengan dia sebab fikir bawak doubleA ni itu pun dah cukup bersyukur dapat berjalan 100 meter tadi.. Nak sambung mendaki lagi idak lerrr.. Masa tak mencukupi.. Bagi Amsyar n Ammar puas mandi kt air biru ni.. Serius cantikkkk sangat.. Emerald Pool nama diberi...






hasil selfie enche hubby kita... katanya kat atas ni memang sunyi.. Seumpama ke dunia lain.. Serius tenang sangat.. 

Yang best lagi kolam biru ini sensitif dengan kehadiran gema. Ada seorang pelancong try tepuk tangan berkali-kali dan menghasilkan getaran bunyi terus nampak di dalam kolam mengeluarkan bubble2  means tindakbalas terhadap gema tersebut..Memang indah..



Dapat port kat sebelah yg ada titi kecil ni.. air dia cetek.. Senang nk bagi budak2 ni berandam dan bermain kt sini sebab tidak terlalu licin. If jadi apa2 pun aku bole menyelam selamatkan anak2 ekekekeke. Cetek nau...

 Amsyar suka ya amat.. Ammar mcm biasa keyakinan dia tinggi bila  berpelukan dengan umi.. macam aksi selam dia nk buat.. Tapi sendiri2 no no no.. takut.. Bila nampak anak2 happy aku turut happy jer sbnrnye.. Seriuss kalau pergi tempat2 macam ni sure aku rindu nk heret anak2 sekali. So ada pro n cont. Tak nafikan.




 cik abang kita ni dia tak tau pasal lantai kolam ni licin ya amat.. dia slumber jerk merandukk mcm biasa.. Kan dah tergelincir terus dapat tanda kenangan dari Krabi..



ini air yang mengalir di belah depan mula2 masuk nk ke Emerald Pool.. rase nk berkubang jer kt sini. tak yah naik atas pun takper.. hehehe.. Tapi masa amat mencemburui kita..

dah nak pulang...cukup cukup sudah.. :\
Nak order sungai ni  gantikan sungai Congkak kt Langat tu agak2 logik tak?..

video

Tepat jam 12:30 thghri kami pun sampai kt van.. tengok2 semua dah ada dalam tu.Siap dah makan lagi uolsss.. Kami punye semua kene pack saje.. Tq driver yg selamatkan kami dari drag masa lebih lama lagi.. Tak pasal2 kang kene sembur plak dengan minah saleh yg berlagak mcm dia saje sorang chartered van tu.. huh!

So lagi sekali dalam van anak2 dah kelaparan.. Pujuk sorang2 tukar baju.. Pastu makan jagung bakar yg masih berbaki dengan biskut..Lunch pack kami makan time kt tempat kami nk naik gajah tu...

penat la.. nnti kita sambung entry ELephant Trecking plak.. Syokkkk suke best gembira yahoo yabedabeduuu sbbb dah umur 30an baru dapat naik gajahh.. Kat Thailand plak tu.. hihhihii. Suke sangat! poyozzz


Pesanan utk uolss... kalau kali pertama ke Krabi ini adalah aktiviti wajib yg mesti uolss ambil.3 in 1 Pakej namanya.. Harga setiap sorang TBH9000 (dewasa) dan Kanak2 TBH6000 .Ammar eusoff konsider kanak2 2 tahun. dapat la FREE.


sambung >>> SINI
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~Oven @ UmmiCupcakes~

~KeDaiKiTa 2U~

.::PENASIHAT & PAKAR LAKTASI MALAYSIA::.

PERSATUAN PENASIHAT DAN PAKAR LAKTASI MALAYSIA (PPPLM)
7A, Jalan Kolam Air, Kg Klang Gate Baru,
53100 Kuala Lumpur
TEL: 03 - 4107 3678 / Faks: 03 - 4107 2862
E-mel: ppplm@susuibu.org / Website: www.susuibu.org

Pn. Kamariah (SusuIbu)-Bangi
(603) 8925 4614
Website: susuibu.com

Pn. Rita Rahayu (MLO)-Seri Kembangan
+6(013)-3639567 / +6(016)-2076755
Website: http://www.momslittleone.com/

Puan Suraya (Lunatots) - Cheras
(012) 5880515
Website: http://www.diyaluna.com/diary/

Puan Farah Farhan - Shah Alam
(012) 6448091
Website: http://www.sarakids.com/blog/

Puan Zatul Hijanah - Klang, PJ
(016) 3855189

Puan Ida Murni - Seremban, Melaka dan Johor
(012) 2969054